Δένδιας στον ΟΑΣΕ: Ο αναθεωρητισμός ψάχνει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο

Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Αλβανίας και Ιταλίας στην Αθήνα την Παρασκευή

Νίκος Δένδιας ΟΑΣΕ
Ο Νίκος Δένδιας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, με τον ΥΠΕΞ της Πολωνίας (φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών) 

Αιχμές για τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, με τα επεκτατικά σχέδιο στην περιοχή μας, περιείχε η ομιλία του Υπουργού  Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, στο Λοτζ της Πολωνίας

Δένδιας στη σύνοδο ΝΑΤΟ: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα 

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. 

Όπως σημείωσε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πώς η Ρωσία «βύθισε» την Ουκρανία στο σκοτάδι - Δείτε δορυφορικές εικόνες 

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας στον ΟΑΣΕ: Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα    

«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε o  Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

Τουρκία: Την ενόχλησε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και διαμαρτύρεται!   

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.

Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, 

Ο κ. Δένδιας, θα έχει συνάντηση στην Αθήνα αύριο, Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022,  με την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Olta Xhaçka, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι  διευρυμένες συνομιλίες θα λάβουν χώρα περί ώρα 08:00, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αλβανία τον Μάιο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2020.


Συνάντηση Ν. Δένδια και με τον ΥΠΕΞ της Ιταλίας την Παρασκευή   

Ο Υπουργός Εξωτερικών  θα έχει συνάντηση στην Αθήνα, αύριο, Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, στο περιθώριο επίσκεψης του τελευταίου στην ελληνική πρωτεύουσα, λόγω συμμετοχής του σε συνάντηση του Προεδρείου (Bureau) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί θα έχουν περί ώρα 16:45 συνομιλίες οι οποίες αναμένεται να καλύψουν κυρίως  τη διμερή συνεργασία σε ευρύ φάσμα τομέων, μεταναστευτικό/προσφυγικό, ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της κατάστασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι  ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία (Ρώμη) στις 16 Νοεμβρίου 2022.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top