Πράγα: Οι αντιφάσεις και το παραλήρημα Ερντογάν - Tο παρασκήνιο της Συνόδου

«Καρότο και μαστίγιο» Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Σύνοδο

Το πλούσιο παρασκήνιο της σύγκρουσης Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η ανταποκρίτρια του σταθμού, Μαρία Ψαρά.

Μητσοτάκης: «Όλοι είδαν ποιος είναι ο Ερντογάν. Καμία πρόκληση αναπάντητη»

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος του Star, ο πρωθυπουργός έκανε δύο κινήσεις προς την Τουρκία:

  • άφησε ανοικτό να ζητηθεί η ενεργοποίηση κυρώσεων για την Τουρκία αν τυχόν υπάρξει κλιμάκωση
  • έκανε και ένα νέο κάλεσμα σε συνομιλιες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οριοθέτηση της ΑΟΖ

Μητσοτάκης: «Ό,τι έχω να πω στον Ερντογάν, θα το πω κατά πρόσωπο» - Βίντεο

Μητσοτάκης - Ερντογάν παρασκήνιο

Πράγα: Οι αντιφάσεις και το παραλήρημα του Ερντογάν

Αντιφάσεις και αλλοπρόσαλλες απαντήσεις έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην Πράγα.

Στην ερώτηση του Star τι εννοεί ότι θα έρθει μια βραδιά, πρακτικά είπε ότι αυτό είναι κάτι που το λέει σε όποια χώρα επιτίθεται στην Τουρκία.

Ωστόσο, εκεί αναίρεσε πλήρως τον εαυτό του, καθώς το να έρθει μετά από απειλή από οποιαδήποτε χώρα, ακυρώνει ουσιαστικά το βασικό στοιχείο του αιφνιδιασμού που περιέχει η φράση «θα έρθω ξαφνικά ένα βράδυ». Και προσπάθησε να παραστήσει και τον αμυνόμενο.

«Λέτε ότι θα έρθετε βράδυ στην Ελλάδα, σκέφτεστε να επιτεθείτε κ.Ερντογάν;»

Στην επόμενη απάντηση ακύρωσε ξανά τα λεγόμενα του, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν».

Το παραλήρημά του δεν είχε προηγούμενο. Τη μια απαντούσε ότι «δεν έχουμε να πούμε τίποτα με την Ελλάδα» και την άλλη ότι ελπίζει οι δύο χώρες να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε συν το χρόνω.

Η αποτίμηση της κυβέρνησης μετά το «επεισόδιο» Μητσοτάκη - Ερντογάν

H αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκο προέδρου κυβερνητικοί παράγοντες την αποδίδουν στον αιφνιδιασμό που υπέστη από την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού μέσα στο δείπνο.

Όλοι είδαν τι ακριβώς συνέβη, φάνηκε ποιος είναι αυτός που προκαλεί και τελικά ο Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλοντας να συζητήσει το «ξεπάγωμα» της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας και την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο», φέρεται να ήταν η απάντηση στο αίτημά του.

«Άξεστος και αυταρχικός ο Τούρκος πρόεδρος» στα διεθνή ΜΜΕ

Το παλάτι της Πράγας αποδείχτηκε αφιλόξενο για τον Τούρκο πρόεδρο, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφευγαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times, να καθίσουν δίπλα στον άξεστο και αυταρχικό ηγέτη. 

Η γαλλική FIGARO τον παρουσίασε ως «αμφιλεγόμενο και απρόθυμο καλεσμένο» στην Πράγα, ενώ το Politico ανέφερε ότι ο «ολοένα και πιο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας με την επίθεσή του στην Ελλάδα χάλασε το καλό κλίμα στο δείπνο των ηγετών».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top