«Λέτε ότι θα έρθετε βράδυ στην Ελλάδα, σκέφτεστε να επιτεθείτε κ.Ερντογάν;»

Η ερώτηση του Star στον Τούρκο πρόεδρο και η απάντησή του

Video από την ανταπόκριση της Μ. Ψαρά από την Πράγα,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (6/10), για την κριτική Μακρόν στον Ερντογάν  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε απτόητος τις απειλές εναντίον την Ελλάδας ακόμα και από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα. Η απεσταλμένη του Star Μαρία Ψαρά, ρώτησε ευθέως τον Τούρκο Πρόεδρο: «Λέτε ότι θα έρθετε βράδυ στην Ελλάδα, σκέφτεστε να επιτεθείτε;».

Πράγα: Εκνευρισμένος και απομονωμένος ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής

Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις. Ακολουθεί η ερώτηση που δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από το Star:

Μαρία Ψαρά: «Κύριε Πρόεδρε έχω μια ειλικρινή ερώτηση. Τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα έρθετε βράδυ στην Ελλάδα; Αλήθεια σκέφτεστε να επιτεθείτε στην Ελλάδα;»

Ερντογάν: «Το θέμα το έχεις καταλάβει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Όποια χώρα μας ενοχλεί, μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε όλους είναι ότι "μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά". Έτσι πρέπει να το γνωρίζουν, έτσι πρέπει να το καταλάβουν. Από εδώ και στο εξής, όπως το καταλάβατε εσείς, έτσι μάλλον το κατάλαβαν και αυτοί».


Επιμένει ο Ερντογάν: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»

Ερντογάν: Το «επεισόδιο» στο δείπνο και οι κανόνες του... savoir vivre

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών. Στο τέλος της παρέμβασής του, απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και πως αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

«Απόψε στο δείπνο έκανα μία ομιλία», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν. Και συνέχισε: «Έκανα την ομιλία μου. Ο κύριος (σ.σ. Μητσοτάκης) ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου. Κι επειδή ενοχλήθηκε, πραγματικά δε συνάδει με τους κανόνες του savoir vivre σε ένα δείπνο, -δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, πώς το έκανε, μάλλον από τον πρόεδρο την πήρε την άδεια- σηκώθηκε εκεί και μίλησε κι αυτός. Είπε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο.

Πράγα: «Θερμό επεισόδιο» Ερντογάν – Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών!

Στην πραγματικότητα δεν ειπώθηκε κάτι βαρύ. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Αυτοί ξέρετε, οι πολιτικές τους βασίζονται πάντα στο ψέμα. Όλο ψέματα, δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όταν λέτε "άντε να βρεθούμε"  ως δύο παράκτιες χώρες μαζί, ούτε σε αυτό συμφωνούν, δεν μπορούν να συμφωνήσουν., αλλά περιμένουν από την Τουρκία να κάνει βήμα πρώτα. Και βάζουν ενδιάμεσες κι ορισμένες χώρες», εξκήγησε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου 

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. 

«Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ένωσης προτιμούν την κλιμάκωση της έντασης αντί τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά το έδαφος και την κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Μητσοτάκης: «Οι ηγέτες κατάλαβαν ποιος είναι αυτός που προκαλεί»

Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό το όνομα της ενότητας αλληλεγγύης. To κλειδί της λύσης στην Κύπρο είναι να αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα στον τουρκοκυπριακό λαό και το ισότιμο διεθνές στάτους της "ΤΔΒΚ". Πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι πραγματικότητες στην Κύπρο προκειμένου να επιτευχθεί μία μόνιμη λύση. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό το φως αυτής της αλήθειας», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top