Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης

«Χαστούκι» από Βρυξέλλες – Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Δένδιας

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, AKP, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

«Φωτιά» στα νότια της Κρήτης βάζει η σύναψη νέας συμφωνίας ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία για την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου. 

Το τουρκολιβυκό Μνημόνιο έχει κυρωθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση, αλλά όχι από τη Βουλή της Λιβύης.

Ξεκάθαρο μήνυμα από την Αθήνα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών- παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή «Μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

ΥΠΕΞ για Λιβύη - Τουρκία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας κάλεσε άμεσα στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει.

«Χαστούκι» Βουλής της Λιβύης στην Τουρκία: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία! 

Την Πέμπτη, εξάλλου, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Τουρκίας και επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να το κάνει παρόντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκθέτοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Βρυξέλλες: Το Μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Ελληνοτουρκικά: Πρωτοφανής επίθεση Τσελίκ στον Δένδια!  

Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτειρκών είχε αμέσως χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Αιγύπτιο ομόλογο του και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον Σαμέχ Σούκρι.

Δένδιας και ΥΠΕΞ Αιγύπτου κατά του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Και οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο της ελληνικής πλευράς, αναδεικνύοντας την κοινή βούληση των δύο κρατών για εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τον απόλυτο προσανατολισμό τους στα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top