Κύπρος: «Ετοιμάζει» το γεωτρύπανο ο Ερντογάν μετά το κοίτασμα-μαμούθ

Τι σημαίνει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε

Ένα νέο, τεράστια κοίτασμα φυσικού αερίου εμβέλειας 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανακάλυψε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και Total.

Το κοίτασμα Cronos-1, όπως ονομάστηκε, θα είναι αξιοποιήσιμο εντός ενός έτους και η ανακάλυψή του έρχεται σε μια περίοδο που όλοι στην Ευρώπη αναζητούν φθηνό φυσικό αέριο ή εναλλακτικές του.  

Tεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στα ανοικτά της Κύπρου

Μάλιστα, η εφημερίδα La Repubblica μιλά για «ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου».

Δένδιας: «Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής»

«Φαίνεται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα με χαρακτηριστικά καλής έως και εξαιρετικής ποιότητας. Μένει να αποδειχθεί η πραγματική έκταση της εμπορικής αξίας του κοιτάσματος», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Φαραντούρης.

«Γρίφος» τα τουρκικά σχέδια μετά την ανακοίνωση του κοιτάσματος

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν την... όρεξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου

Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο

Η Navtex για το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμντουλχαμίντ Χαν, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Η Navtex για το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμντουλχαμίντ Χαν, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα για το κοίτασμα-μαμούθ του φυσικού αερίου ανοίγουν την... όρεξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου

Ενδέχεται όμως να παραταθεί. Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα το στείλουν στο -πολλά υποσχόμενο- οικόπεδο 6, όπου και διεκδικούν ως δικό τους, ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να στείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το γεωτρύπανο σ' αυτό το σημείο. Μάλιστα, έχει κάνει και έρευνες εκεί. 

Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Το γεωτρύπανό μας αποτελεί σύμβολο της θέλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Αυτό το σενάριο συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερiκών Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, Αθήνα και -κυρίως- Λευκωσία θα ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για τα πιθανά τουρκικά σχέδια τον Σεπτέμβριο στη συνεδρίαση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top