Έντονα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Οι ημερομηνίες που συζητούνται

H απλή αναλογική, οι συνεργασίες και οι διπλές εκλογές

Έντονα είναι τα σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέλευση του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), είπε για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023. Ωστόσο, ως γνωστόν, οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται αλλά προκηρύσσονται. 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προ ημερών είχε αφήσει έμμεσα μια χαραμάδα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας πως «πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Μητσοτάκης: Η φράση που φούντωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Επιστρέφουν για τα καλά τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άφησε τεχνηέντως και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί».

Οι δύο ημερομηνίες που συζητούνται για τις πρόωρες εκλογές

Με το φθινόπωρο - εν μέσω αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, πολέμου στην Ουκρανία και ακρίβειας - να αναμένεται δύσκολο, στα πολιτικά «πηγαδάκια» ήδη έχουν κυκλοφορήσει πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές.

Οι τέσσερις γυναίκες που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που θέλουν να αποφασίζονται οι εκλογές στα τέλη Αυγούστου δίνουν δυο ημερομηνίες διεξαγωγής: 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Μητσοτάκης: Εκλογές στα μέσα του 2023, χωρίς αλλαγή εκλογικού νόμου

Λάδι στη φωτιά για το θέμα των πρόωρων εκλογών έριξε όμως και ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Γιόγακας, ο οποίος εκτίμησε δημόσια ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου.

«Θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη. Εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή στιγμή για την παράταξή μας μετά από ένα καλοκαίρι που πιστεύουμε ότι θα είναι καλό με τον τουρισμό. Θα βοηθήσει σημαντικά. Με τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως είπαμε βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία», είπε, μιλώντας στο Kontra.

Η απλή αναλογική και οι διπλές εκλογές

Εκτός από τη σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές, υπάρχει παράλληλα και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, όποτε κι αν τελικά γίνει η προσφυγή στις κάλπες.

Τέλος η Λατινοπούλου από τη ΝΔ μετά την επίθεση στην Μπάρκα

Η απλή αναλογική, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις πρώτες εκλογές.

Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, με προβάδισμα 8-9 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί μόνο με συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής (ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά, για να συμπληρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών).

Ανδρουλάκης: Ας κάνει κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας αν θέλει

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, ενώ αδύνατη μοιάζει και μία σύμπλευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά τον όρο του Νίκου Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο για την πρωθυπουργία και την «απάντηση» του Μητσοτάκη πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μιλάμε για κυβέρνηση μονοκομματική είτε κυβέρνηση συνεργασίας.

O viral διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με Νεοδημοκράτη στη Σύμη

Ο μη σχηματισμός κυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, με τον εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό. Τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δείχνει να θεωρεί πολύ πιθανή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η (επιθυμητή από τη ΝΔ) αυτοδυναμία στην εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική χρειάζεται… παγκόσμιο ρεκόρ στο ποσοστό του πρώτου κόμματος και «δεν υπάρχει ιστορικά τέτοιο προηγούμενο».

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη στα θέματα εθνικής κυριαρχίας

Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι πολίτες είναι αυτοί που θα δείξουν με την ψήφο τους το πώς θέλουν να κυβερνηθεί ο τόπος, δηλαδή εάν θα δώσουν ισχυρή στήριξη στη ΝΔ για μονοκομματική κυβέρνηση ή θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Φυσικά, στη θεωρία υπάρχει το ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, κάτι όμως που «ξορκίζεται» ακόμη και στις συζητήσεις στα πολιτικά «πηγαδάκια», καθώς εκτιμάται πως οδηγούσε τη χώρα σε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top