Στεφανής: «Ψάχνεται» για επεισόδιο ο Ερντογάν

Από υβριδικό πόλεμο μέχρι αποκλεισμό νησιών

Να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο για να συσπειρώσει τον κόσμο του «ψάχνεται» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Ο Ερντογάν βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του, εκτιμά ότι αν δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση, θα πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους των ακραίων κομμάτων», είπε ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με το πώς μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο επεισόδιο, ο κ. Στεφανής είπε πως αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με σιγουριά.

Νέα απειλή Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν»

Ωστόσο, εκτίμησε πως «μπορεί να ξεκινήσει από μια υβριδική κατάσταση που μπορεί να είναι εκ νέου εργαλειοποίηση των μεταναστών και πίεση για προώθηση των μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Ή κάποια ενέργεια του να αποκλείσει κάποιο νησί ακατοίκητο, να βγάλει το πλοίο του έξω και να αρχίσει πάλι τις Navtex και τις έρευνες ή παραβιάσεις που τώρα κάνει μεμονωμένα, ή και όλα αυτά μαζί».

Μητσοτάκης: «Πάντα μπορεί να συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές»

Όπως είπε, επιχειρησιακά δε συμφέρει τον Τούρκο πρόεδρο να πάει γυρεύοντας για ένα επεισόδιο, γιατί δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί.  

Βαρβιτσιώτης στο Star: Η Ελλάδα με Μητσοτάκη δεν είναι Τουρκία με Ερντογάν

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, η Ελλάδα έχει σχεδιάσει την αντίδρασή της για κάθε κίνηση: «Έχουμε ξεφύγει πλέον από τη σημειακή κρίση και τη σημειακή διαχείρισή της. Το δείξαμε αυτό και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν τι περίμενε; Έφερε ένα πλοίο και το συνόδευσε με 2-3 πολεμικά και περίμενε ότι κι εμείς θα κάναμε το ίδιο. Δεν κάναμε το ίδιο. Εμείς ενεργοποιήσαμε το σύνολο του αμυντικού μας συστήματος και ενεργοποιηθήκαμε σε σημεία που ξέραμε πως σαφώς υπερτερούμε. Άρα, δε θα αφήσουμε την αντίπαλη πλευρά να πάρει την πρωτοβουλία σε ένα συγκεκριμένο μέρος, να μας πάει εκεί που θέλει και να διαμορφώσει μια κρίση όπως τη θέλει».

Ο πρώην στρατηγός είπε στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να πάει σε ένα πλαίσιο συζήτησης έχοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι «εκτιμώντας από τα 50,60, 100 θέματα που θα θέσει στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού και της διαπραγμάτευσης, θα πάρει 10».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top