Οπαδική βία: Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναλαμβάνει η κυβέρνηση στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Στις 9.30 το πρωί είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει άμεση και δραστική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φαινομένων και να «ξεριζωθούν» τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι:

Δολοφονία Άλκη: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό

- Η εντατικοποίηση ελέγχων σε συνδέσμους οπαδών.

- Το κλείσιμο των παράνομων συνδέσμων.

- Η αυστηροποίηση των ποινών.

Όπως επισημαίνουν πηγές από την κυβέρνηση:

- Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά πρέπει το θεσμικό πλαίσιο ως προς την οπαδική βία και τις υποχρεώσεις των ΠΑΕ να εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει, με βάση την κείμενη νομοθεσία, κάμερες στα γήπεδα, παντού ηλεκτρονικό και ονομαστικό εισιτήριο κλπ. 

Δολοφονία Άλκη: Πρώην ποδοσφαιριστής ένας από τους συλληφθέντες

- Βούληση είναι να κλείσουν όλοι οι παράνομοι σύνδεσμοι οπαδών που δεν έχουν ενταχθεί και στο επίσημο μητρώο που υπάρχει. 

- Στο σκέλος της νομοθεσίας ως προς την αυστηρότητα των ποινών, δεν είναι μεγάλα τα περιθώρια, με δεδομένο ότι η νομοθεσία είναι ήδη αυστηρή. Σημειακές παρεμβάσεις ίσως να μπορούν να υπάρξουν, είναι απολύτως κρίσιμο να συντάσσονται σωστά οι δικογραφίες, με τις οποίες παραπέμπονται οι χούλιγκαν. Πχ. Ο 23χρονος που σκότωσε τον Αλκή είχε παραπεμφθεί απλώς για επικίνδυνη σωματική βλάβη το 2019 (πλημμέλημα), ενώ και τότε θα μπορούσε να του έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη. 

- Κρίσιμο να εφαρμοστεί η λεγόμενη Ολιστική Μελέτη της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει σημαντικές ενότητες και για την αθλητική βία. Θυμίζω ήταν αντικείμενο της επαφής που είμαι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στη Γενεύη ο Γ. Γεραπετρίτης με τον πρόεδρο της UEFA. Αλεξάντερ Σέφεριν. 

Παράλληλα, από το Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι με το νόμο  4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Μοναδική πλέον ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη. Με τον Ποινικό Κώδικα του Ιουλίου του 2019 τιμωρείτο διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (δηλαδή από 10 έως 15 έτη).

Παράλληλα, με τον ν. 4809/2021, τον Ιούνιο του 2021 επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top