«Ράλι» διακανονισμών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς σε ρεύμα και αέριο

Στήριξη με 1,3 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις σε ρεύμα - άεριο

Πρίζα

Προβληματισμό σε χιλιάδες νοικοκυριά προκαλούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που δίνει το κράτος.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μπει σε διαδικασία διακανονισμών, προσπαθώντας να επιμοιράσουν το κόστος από τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Την ίδια ώρα, αρκετές ιδιωτικές εταιρίες προσεγγίζουν πελάτες προκειμένου να αλλάξουν πάροχο, παρουσιάζοντας στους δυνητικούς πελάτες τους ελκυστικές προσφορές.

Hλεκτροσόκ στους αγρότες από τα τιμολόγια ρεύματος

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2021 οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα πήραν «φωτιά», καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), ηλεκτρισμό (37,8%) και καύσιμα (24,9%), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ενεργειακή κρίση δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει μέτρα και για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η χώρα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε επιδοτήσεις.

Ρεκόρ δεκαετίας για πληθωρισμό: Στα ύψη οι τιμές σε ενέργεια-βασικά είδη

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στήριξη με 1,3 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις σε ρεύμα - αέριο

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 31/12/2021 διατέθηκαν 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και το διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε., η μέση τιμή του ρεύματος για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 213 ευρώ/MWh, κατέχοντας μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες τιμές.

Τι προβλέπεται όμως για τον τρέχοντα μήνα; Στα 42 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση του κράτους στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο, 54 ευρώ σε όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στα 40 ευρώ για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top