Hλεκτροσόκ στους αγρότες από τα τιμολόγια ρεύματος

Αυτοψία στον κάμπο της Θήβας: Εκτοξεύθηκε το κόστος δηλώνουν οι παραγωγοί  

Σε απόγνωση είναι ο αγροτικός κόσμος από την τρελή κούρσα αυξήσεων του κόστους της παραγωγής, στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τις πρώτες ύλες. Στη Βοιωτία, μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής πατάτας, οι αγρότες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, όπως δήλωσαν στον Λάμπρο  Δεμερτζή και στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. 

Μητσοτάκης: Κάλυψη έως 50% του κόστους αύξησης της ενέργειας  

Χαρακτηριστικό είναι ότι αγρότης της Θήβας έδειξε στην κάμερα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που δείχνει 10.347 ευρώ!  Όπως δηλώνει μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα πρέπει να πληρώσει το υπέρογκο ποσό γιατί αλλιώς θα του κόψουν την ηλεκτροδότηση. 

Στη Θήβα πολλοί αγρότες δηλώνουν ότι αυτή ίσως είναι η τελευταία παραγωγή πατάτας για τους ίδιους.  Η αύξηση στα λιπάσματα, στο σιτάρι, στο πετρέλαιο, αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια «γονατίζει» οικογένειες αλλά και τον παραγωγικό ιστό μιας ολόκληρης περιοχής.  

Γιατί αυξάνονται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη 

Πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, πολλοί αγρότες θα το σκεφτούν αν θα ρίξουν τα λάστιχα στα χωράφια τους, λόγω της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λιβανός: Ειδικό πλαίσιο στήριξης από την ΕΕ – Διευρυμένο «πακέτο» για τους αγρότες  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του αναγνωρίζει το πρόβλημα και κάλεσε την ΕΕ:  «Είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη».  

Λιβανός για πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: 67 εκατ. ευρώ στους πραγματικούς κτηνοτρόφους

Το διευρυμένο «πακέτο»  για τους αγρότες ήδη προβλέπει επιδότηση ρεύματος με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ έως τον Μάρτιο και «κούρεμα» κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής,  αναδρομικά από τον Αύγουστο. 

Επιπλέον μετά τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6%, αναζητούνται κι άλλες παρεμβάσεις, ενώ ξεκινά και η επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top