Βαρβιτσιώτης σε Ισπανία: Να υπενθυμίζουμε στους Τούρκους τις αποφάσεις ΕΕ

«Η Ελλάδα δεν είδε με θετικό τρόπο την προσέγγιση Ισπανίας – Τουρκίας» 

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Για εμάς είναι απαραίτητο να υπενθυμίζονται στους Τούρκους συνομιλητές μας οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να τονίζεται η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διμερών διαφορών και χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά την Κύπρο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα Juan González-Barba Pera, σήμερα στη Σεβίλλη.

Τουρκία: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν από τη συμφωνία με την Ισπανία

Υπενθυμίζεται ότι την εντονότατη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είχε προκαλέσει πρόσφατα η ανακοίνωση από Ερντογάν - Σάντσεθ  για κανονική υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικά ναυπηγεία, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Jose Manuel Albares, ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι θα έρθει στην Ελλάδα για εξηγήσεις.      

Στην Ελλάδα έρχεται ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μετά τη διαμαρτυρία Δένδια! 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέστησε σαφές στον κ. Barba ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πιστεύει ότι για την επίλυση των διμερών προβλημάτων χρειάζεται να γίνεται επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, να υπάρχει σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και, βέβαια, να αποφεύγονται οι προκλητικές μονομερείς ενέργειες». Ωστόσο τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας» και γι' αυτό «η Ελλάδα δεν είδε με θετικό τρόπο την προσέγγιση ανάμεσα στην ισπανική και την τουρκική πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα».

Έντονα ενοχλημένη η Αθήνα από τη συμφωνία Σάντσεθ – Ερντογάν

Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι με την Ισπανία συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και η Διεύρυνση της ΕΕ. Δήλωσε βέβαιος ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν από μία ειλικρινή, έντιμη και διαρκή σχέση μεταξύ τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για αυτό το λόγο «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το πλαίσιο των διμερών επαφών, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν το καλό πλαίσιο των διμερών σχέσεων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top