Δένδιας - Τετραμερής: Κοινός παρονομαστής των προκλήσεων η Τουρκία

«Όραμα μας είναι η εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή»

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που σας φιλοξενώ σήμερα στην Αθήνα, σχεδόν δύο χρόνια ύστερα από την τελευταία μας κοινή συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020», είπε ο Νίκος Δένδιας, καλωσορίζοντας τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου για την τετραμερή σύνοδο στην Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών εξετάσανε μια σειρά από κοινές προκλήσεις, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή καθώς και στο Σαχέλ.

«Εξετάσαμε επίσης την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια», είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις».

Ελλάδα - Γαλλία... Κύπρος- Αίγυπτος συμμαχία! Τετραμερής ΥΠΕΞ στην Αθήνα 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ευγνώμων προς εσάς, καθώς μας στηρίξατε το περασμένο καλοκαίρι. Βεβαίως, και η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα προς την Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η στρατηγική σχέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών βασίζεται σε κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Δένδιας – Λε Ντριάν: Στρατηγικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Γαλλία

«Οι αρχές αυτές αποτυπώνονται στα κοινά ανακοινωθέντα που έχουμε υιοθετήσει τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2020», είπε ο κ. Δένδιας.

«Κοινός παρονομαστής των προκλήσεων η Τουρκία»

Ο κ. Δένδιας είπε πως οι προκλήσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενάμιση χρόνο μετά, είναι οι ίδιες.

«Κοινός παρονομαστής των προκλήσεων παραμένει η Τουρκία», τόνισε και απαρίθμησε μία – μία τις τουρκικές προκλήσεις:
 
Είναι δυσάρεστο ότι παρά το ότι έχουμε διανύσει σχεδόν μια διετία από τότε, όσα είπαμε, [δυστυχώς] παραμένουν ακόμη επίκαιρα.
 
-    Μεταξύ άλλων, συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

-    Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της.

-    Να υποθάλπει τη Μουσουλμανική αδελφότητα.

-    Να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
 
«Κάτι που βρίσκει μιμητές σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης, όπως βλέπουμε με τις εκβιαστικές πρακτικές του Λευκορώσου δικτάτορα», είπε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως «η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί μια αντι-τουρκική συνάντηση» και απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία για εποικοδομητικό διάλογο με σκοπό την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

«Η Ελλάδα και πιστεύω το σύνολο των χωρών της περιοχής, επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία», υπογράμμισε.

«Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση. Ούτε την εκτόξευση κατηγοριών. Όραμα μας είναι η εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή», είπε.

«Μπορεί όσα λέω να φαντάζουν ως μακρινό όνειρο. Αλλά έχουμε όλοι το δικαίωμα να έχουμε όνειρα. Είναι προτιμότερο από τους εφιάλτες. Της απειλής πολέμου. Της κατοχής εδαφών άλλων χωρών. Της εξαγωγής μισθοφόρων. Της πώλησης drones σε χώρες οι πληθυσμοί των οποίων λιμοκτονούν. Της φυλάκισης δημοσιογράφων. Της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού», κατέληξε με αιχμές ο κ. Δένδιας.

Δείτε το  μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top