Δένδιας – Λε Ντριάν: Στρατηγικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Γαλλία

«Καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις μας», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Θερμή υποδοχή στον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Συνομιλώντας σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Δένδιας συνόδευσε στο γραφείο του τον κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στη χώρα μας μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

«Υποδέχτηκα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επιβεβαιώνοντας τις άριστες διμερείς σχέσεις. Ελλάδα και Γαλλία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι που συνδέονται με κοινές αξίες και ιστορικούς δεσμούς φιλίας των λαών τους», έγραψε στο twitter ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν διαχρονικά ιδιαίτερα στενές, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας».

Αιχμές για Ισπανία και Τουρκία

Ο κ. Δένδιας στάθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των 2 χωρών, που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία «σε συνδυασμό με την απόκτηση Γαλλικών οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οιασδήποτε εξωτερικής απειλής».

«Η Γαλλία προμηθεύει αμυντικό εξοπλισμό στην Ελλάδα, μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα. Θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε με αιχμές για τη συμφωνία Ισπανία – Τουρκίας.

Τουρκία: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν από την συμφωνία με την Ισπανία

Έντονα ενοχλημένη η Αθήνα από τη συμφωνία Σάντσεθ – Ερντογάν

Εξάλλου, κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής, σε στενό συντονισμό με την Γαλλία, αλλά και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Τασσόμαστε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, πριν το τέλος του έτους», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση στη Διάσκεψη για τη Λιβύη»

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε εκ νέου τη Γαλλία για την πρόσκληση της Ελλάδας στην Διάσκεψη των Παρισίων για την Λιβύη, η οποία – όπως είπε - υιοθέτησε συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος της σταθεροποίησης της χώρας.

Ελλάδα - Γαλλία... Κύπρος- Αίγυπτος συμμαχία! Τετραμερής ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Τέλος, οι δυο ΥΠΕΞ είχαν εκτενή συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική στάση, ενόψει και των αποφάσεων που αναμένονται στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο.

Λε Ντριάν: Καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις μας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επίσκεψή του είναι συμβολική, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Λε Ντριάν είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι εξαιρετικά ισχυρές, σε κάθε επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς τες, καλύτερες από ποτέ.

Αφήνοντας αιχμές για την Τουρκία, ο Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για «απόπειρες αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας, που γίνονται ολοένα και πιο πολλές».

«Η στρατηγική μας πυξίδα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα έχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τη δική της κυριαρχία», σημείωσε.

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί για την άμυνα των δικών μας συμφερόντων, αλλά και για την προστασία της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Η στρατηγική συμφωνία ανέβασε τις σχέσεις μας σε ιστορικό σημείο

Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορική Συμφωνία, ιστορικές ευθύνες

Οι συζητήσεις εστίασαν στις άριστες διμερείς σχέσεις, όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μητσοτάκης - Λε Ντριάν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η στρατηγική συμφωνία «ανέβασε τη σχέση μας σε ένα ιστορικό σημείο».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική για την ασφάλεια και τη συνεργασία μας» και είπε πως οι δύο χώρες πρέπει αν συνεργαστούν σε πολλά θέματα, που μοιράζονται.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαιρετική σχέση.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top