Νέα μέτρα φέρνει το 4ο κύμα κορωνοϊού - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Εξετάζεται επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μάσκα παντού

«Σαρωτικοί» έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων με «λουκέτα» και συλλήψεις

Ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες προκαλεί η επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο – σύμφωνα με εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων – δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή το σαββατοκύριακο. 

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί ικανοποίηση, καθώς οι περισσότεροι πολίτες ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες ενώ και οι καταστηματάρχες πειθάρχησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους.

Νέα μέτρα: Με τεστ σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες από σήμερα

Παράλληλα, οι 99.258 έλεγχοι που έγιναν το σαββατοκύριακο, έστειλαν σαφές μήνυμα στους παραβάτες. Όσοι δεν τηρούν τα μέτρα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.

Τρομάζουν τα 10.000 κρούσματα: Plan B με νέα μέτρα

Με το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) να πιέζεται ασφυκτικά, όλοι φοβούνται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τα 10.000 κρούσματα να μη φαντάζουν απίθανο ενδεχόμενο. 

«Έφαγαν πόρτα» σε κλαμπ και μπαρ όσοι δεν είχαν πιστοποιητικά και ταυτότητα

Η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε τον τρομακτικό αριθμό των 10.000 κρουσμάτων, εάν τα μέτρα εφαρμοστούν. Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέπουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα και έτσι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, ήδη έχει έτοιμο plan B με νέα μέτρα, εάν συνεχίσει να βαίνει προς το χειρότερο η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται:

-    Να επανέλθει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.00 ή 01.00 έως τις 05.00

Νέα μέτρα: Με πιστοποιητικά αλλά χωρίς ελέγχους οι πιστοί στην εκκλησία

-    Να καταργηθούν οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης, τα οποία – κατά τους επιστήμονες – είναι εστίες υπερμετάδοσης

-    Να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως είναι μηδενική, καθώς – εκτός των άλλων – θα έστελνε το λάθος μήνυμα σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους», ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους»

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να υπάρξουν τοπικά lockdown, τα οποία, όμως, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Στο τραπέζι υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην εστίαση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα  συναντηθεί με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου , οι οποίοι θα καταθέσουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους, καθώς οι κλάδοι πλήττονται καίρια από τα μέτρα για την πανδημία.

Ήδη, η εστίαση «φωνάζει» πως από το πρώτο σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων μέτρων υπήρξε μειωμένος τζίρος και οι εκπρόσωποί της αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την επανάληψη μέτρων, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το κούρεμα των ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας. 

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε πανδημία, που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, έχοντας ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κλείσουν η οικονομική και κοινωνική ζωή, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο.

Με δεδομένη την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της εστίασης τάσσονται υπέρ τυης εφαμρογής τουυ υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους του κλάδου, ωστόσο πιθανόν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιτραπεί ξανά η είσοδος των μη εμβολιασμένων με rapid test στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top