Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Μήνυμα στην Τουρκία κατά τη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ  

«Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτειά, από κάθε πρόκληση και απειλή, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην UNCLOS» διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με προφανή στόχο του «μηνύματος» την Τουρκία,  κατά τον χαιρετισμό του μέσω video στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) 2021.

Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί διαχρονικά να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και ανάπτυξη για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Eίναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας»  τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια.

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Παίρνουμε τα μέτρα μας ενάντια στην Ελλάδα»

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών» ανέφερε ο κ. Δένδιας ο οποίος επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Κύκλοι ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη συνεργασία. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω εντάσεις και απειλές κατά της σταθερότητας.  Η μόνη απάντηση είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του διεθνούς συστήματος το οποίο διέπεται από κανόνες. Η συνεργασία για την ασφάλεια είναι το πνεύμα και η κύρια αρχή του ΟΑΣΕ»  ανέφερε επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών,  ο οποίος κατέληξε:   

«Η συνεργασία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά και άλλες κοινές απειλές όπως το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και η εμπορία ανθρώπων». 

 Δένδιας: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά την πανδημία ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι  «δεν έχει υπάρξει άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία μας, που η ανάγκη για συνεργασία να είναι πιο επιτακτική» και ότι η  περιοχή της Μεσογείου επλήγη σοβαρά. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς έχει ήδη δωρίσει 1,69 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τις οποίες 460.000 εστάλησαν σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και 700.000 σε χώρες της Μεσογείου, όπως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top