Δένδιας: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας

Μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη «στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια», υπογραμμίζει Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», οι ΗΠΑ επενδύουν πλέον στην προσωρινή παρουσία στο έδαφος άλλων κρατών, όχι σε μόνιμες βάσεις, ενώ παράλληλα αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη, και ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η Αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους.

«Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στην τάση αυτή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ προσθέτει πως «η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης», σημειώνει.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ακόμη ότι αυτό που κάνει σημαντική την ανανέωση της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας έχει αλλάξει άρδην, με την Τουρκία να προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η διαπραγμάτευση με τους Αμερικάνους ήταν δύσκολη, αλλά «στο τέλος, επετεύχθη ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές».

Αναφέρει πως υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, οι οποίες δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, όμως «η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον». Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής αφορά τέσσερις νέες στρατιωτικές τοποθεσίες.

«Η επιλογή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στην χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ.

Επίσης, επισημαίνει η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία», τονίζει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top