Μπαλάκι ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος - 7.000 σπιτία είναι στο σκοτάδι

Σχέδιο για υπογειοποίηση των καλωδίων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το «μπαλάκι ευθυνών» για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την κακοκαιρία Μήδεια στο ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star

Εκτός από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια», αφήνοντας χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, ακόμη και τέσσερις μέρες, η κακοκαιρία έγινε αφορμή να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ υπευθύνων, φορέων και υπουργών για τις ευθύνες και για το ποιος δεν έκοψε, ως όφειλε, τα δέντρα που γκρέμισαν το σύστημα ηλεκτροδότησης. 

Διακοπές ρεύματος: Παραμένει το πρόβλημα σε επτά περιοχές

Στο θέμα παρενέβη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε «ενοχλημένος από πινγκ-πονγκ των ευθυνών» και ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών. 

Ο Μητσοτάκης ζήτησε μείωση στους λογαριασμούς για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Ο μύλος των ευθυνών

Ο ΔΕΔΗΕ έριξε την ευθύνη στην τοπική Αυτοδιοίκηση και με τη σειρά τους οι δήμοι, δηλαδή η ΚΕΔΕ, αλλά και η περιφέρεια Αττικής, απέδωσαν την ευθύνη για τα δέντρα που είναι κοντά στις κολώνες της ΔΕΗ, στον ΔΕΔΗΕ.

Διακοπή ρεύματος: Ποιοι έχουν τελικά αρμοδιότητα για την κοπή των δέντρων;

Το υπουργείο Εσωτερικών «έδειξε» μέσω του κ. Βορίδη την ευθύνη των δήμων και του δασαρχείου αλλά στη συνέχεια  έγιναν και νέες δηλώσεις, με τις οποίες έδειχνε κι αυτός τον ΔΕΔΗΕ.

Αλλά και από την Πολιτική Προστασία έλεγαν ότι θα έπρεπε να έχουν σταλεί γρηγορότερα τα μηχανήματα από την τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η περιφέρεια έλεγε ότι η Πολιτική Προστασία έπρεπε να κινηθεί νωρίτερα.

Η κακοκαιρία «φέρνει» στο προσκήνιο την υπογειοποίηση των καλωδίων 

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έφερε στην επιφάνεια, το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών ρεύματος. Ήδη από χθες, ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε στο ΟΡΕΝ: «Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή από την πτώση των δέντρων, θέμα που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα ότι έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο με εναέρια καλώδια κι όχι με υπόγεια.

Πέτσας: Έρχεται ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος

Σήμερα ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε, λοιπόν, από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Την πληροφορία για τη δρομολόγηση της υπογειοποίησης επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι δε θα κοπούν όλα τα δέντρα για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος, αλλά σκοπός είναι να γίνει υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος.

7.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής. Περίπου 7.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές:

  • Εκάλη
  • Διόνυσο
  • Αγ.Στέφανο
  • Κρυονέρι
  • Άνοιξη
  • Δροσιά
  • Κάλαμο

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top