Διακοπή ρεύματος: Ποιοι έχουν τελικά αρμοδιότητα για την κοπή των δέντρων;

Τι απαντούν Περιφέρεια, ΔΕΔΗΕ και κράτος για την πτώση κλαδιών στα καλώδια

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας στο ΟΡΕΝ για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση από την κακοκαιρία Μήδεια

Η εκτεταμένη πτώση δέντρων και κλαδιών εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας από την Αττική προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες κάτοικοι κυρίως των βορείων προαστίων της Αθήνας χωρίς ρεύμα για 24ωρα.

«Μήδεια»: Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό

Το «μπαλάκι» των ευθυνών φαίνεται να πετούν ο ένας στον άλλον, ΔΕΔΗΕ και περιφέρεια Αττικής. Ποιος φέρει όμως την ευθύνη για τις κοπές των δέντρων; Για το θέμα μίλησαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Συνεργεία του δήμου Καισαριανής καθαρίζουν τα κλαδιά και τα δέντρα από το χιόνι- φωτογραφία Εurokinissi

Συνεργεία του δήμου Καισαριανής καθαρίζουν τα κλαδιά και τα δέντρα από το χιόνι- φωτογραφία Εurokinissi

Πατούλης: Υπεύθυνος 100% ο ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επιμένει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μιλώντας στο Mega, είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο Γιώργος Πατούλης.

Κακοκαιρία: Ενισχύεται ο ΔΕΔΔΗΕ- Ποιες περιοχές της Αττικής δεν έχουν ρεύμα

Τη θέση Πατούλη φέρεται να υποστήριξε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στο ΟΡΕΝ, εξήγησε ότι στην περίπτωση που κλαδιά ή δέντρα πέσουν πάνω σε καλώδια, η κοπή τους δεν μπορεί να γίνει από τον δήμο ή από εθελοντές, αλλά παρουσία του ΔΕΔΗΕ για προφανείς λόγους που συνδέονται με την απομόνωση του ρεύματος.

Και ο Στρατός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της «Μήδειας»!

«Εκεί, ο ΔΕΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί εξαιτίας της πολύ μεγάλης ζημιάς σε πολλά σημεία. Γι’ αυτό εμπλέξαμε τον στρατό και την ΕΜΑΚ, προκειμένου να επιχειρούν με έναν άνθρωπο του ΔΕΔΗΕ για να πηγαίνουν δέντρο – δέντρο και να αποκατασταθεί η βλάβη. Μέχρι χθες το μεσημέρι, ο ΔΕΔΗΕ μπορεί να είχε κάποιους δικούς του τεχνικούς, αλλά είτε δεν μπορούσε να προσεγγίσει για κάποιο λόγο είτε δε γνώριζε ο δήμος πού είναι η βλάβη, για να μπορέσει να τον συνδράμει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας: Είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή από την πτώση των δέντρων, θέμα που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα ότι έχουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο με εναέρια καλώδια κι όχι με υπόγεια

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ρίχνει την ευθύνη σε κράτος, δήμους και δασαρχείο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Απαντώντας για το αν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τόνισε πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου, καθώς και στη σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια.

Στην ίδια γραμμή και ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος «έδειξε» την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους ως κύριους υπεύθυνους για τα προβλήματα, καθώς δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον κρατικό μηχανισμό - βίντεο από Ant1

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε μιλώντας στον Ant1 ότι αρμοδιότητα για τις κοπές δέντρων έχουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως τα θέμαρα με την ηλεκτροδότηση τα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΗΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε σχετικά με την ευθύνη της κοπής των κλαδιών και των δέντρων, ότι σημασία έχει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφέρειας, δήμου, το οποίο είναι «νομοσχέδιο που έχουμε δεσμευτεί ότι θα φέρουμε αργότερα», ώστε οι ευθύνες να μη γίνονται «μπαλάκι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top