Μητσοτάκης: Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Ενοχλημένος από το πινγκ-πονγκ των ευθυνών ο πρωθυπουργός

Oι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά την ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία στις 16/12/21

Μετά τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μείωση του λογαριασμού στα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και ζήτησε «μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες». Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ για το θέμα αυτό. 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: 11.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πού υπάρχουν προβλήματα

Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος, κατά την εισήγησή του στη Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διακοπή ρεύματος: Ποιοι έχουν τελικά αρμοδιότητα για την κοπή των δέντρων;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

«Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δε θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν. Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» είπε ο Πρωθυπουργός.

Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ-πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Προβλήματα από την κακοκαιρία λόγω πτώσης κλαδιών και δέντρων στα καλώδια, με αποτέλεσμα να μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα περιοχές στα βόρεια προάστια- φωτογραφία Eurokinissi από τον Διόνυσο 

Προβλήματα από την κακοκαιρία λόγω πτώσης κλαδιών και δέντρων στα καλώδια, με αποτέλεσμα να μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα περιοχές στα βόρεια προάστια- φωτογραφία Eurokinissi από τον Διόνυσο 

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Τσίπρας για «Μήδεια»: Οι πολίτες «τρώνε» υποσχέσεις και…επιτελικό κράτος!

Λίγο πριν, είχε αναφερθεί στα χρόνια προβλήματα που ανέδειξε η κακοκαιρία, ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής αλλά και στα έργα που είχαν δρομολογηθεί σε βάθος δεκαετίας. «Πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυο του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά προσθέτοντας και νέες ψηφιακές δυνατότητες που τόσο σημαντικές θα είναι για την επόμενη μέρα» είπε.

Τέλος, σημείωσε για όσους ασκούν σήμερα κριτική στην κυβέρνηση, ότι της παραδόθηκε «το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και ένας ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top