Νέα μέτρα για Βόρεια Ελλάδα: Μερικό κλείσιμο συνόρων, αυστηρότεροι έλεγχοι

Πέτσας: Χαλαροί ακόμη αρκετοί πολίτες, θα αργήσει έτσι η άρση του lockdown

Νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown», είπε ο ίδιος.

Σχέδιο για διακομιδές ασθενών με τρένα - Γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον ίδιο:

-    Από αύριο το πρωί στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

-    Όλοι όσοι μπαίνουν στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων και ειδικά των μετακινήσεων.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι' αυτόν τον λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας», είπε ο κ. Πέτσας.

Έκκληση σε πολίτες: «Τηρήστε τα μέτρα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για να ανακοπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες «καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων».

«Αυξάνονται οι ΜΕΘ - Είμαστε έτοιμοι για επίταξη, εάν χρειαστεί»

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να προσθέτει νέες κλίνες στις ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για την επίταξη, εάν χρειαστεί, κλινών σε ιδιωτικές κλινικές και προσλαμβάνει πρόσθετο ιατρικό προσωπικό.

Αρνητικός στον κορωνοϊο ο Μητσοτάκης 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, μεταφέροντας για ακόμη μία φορά τις ευχές της κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωσή του.

Μητσοτάκης: Αρνητικό το τεστ μετά τη συνάντηση με τον Ιερώνυμο

Παράλληλα, είπε πως ο πρωθυπουργός είναι αρνητικός, βάσει των τεστ: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου με τον αρχιεπίσκοπο. Είχαν προηγηθεί τεστ κορωνοϊού τα οποία ήταν αρνητικά και για τον πρωθυπουργό και για τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πρωθυπουργός έκανε ξανά τεστ το οποίο ήταν επίσης αρνητικό πριν την αναχώρησή του για τα ΗΑΕ. Ο έλεγχός του με τεστ είναι συνεχής και ακολουθεί αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με αυτά τα δεδομένα η εισήγηση των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας».

«Έχουμε εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός είπε πως, όσον αφορά τα εμβόλια, «βλέπουμε μια αχτίδα φωτός».

«Ξέρουμε ότι θα φθάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πολλές φορές είπαμε και τώρα το επαναλαμβάνουμε πιο δυνατά ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας αποφύγουμε λοιπόν την επικίνδυνη χαλάρωση», τόνισε.

Όπως είπε, η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων και το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Μάλιστα, επεσήμανε πως «αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top