Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες

Θα εξεταστεί το θέμα σε δέκα μέρες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αυξάνονται διαρκώς, όπως επίσης και ο αριθμός των διασωληνωμένων. 

Αυτό υπογράμμισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Χριστούγεννα χωρίς ρεβεγιόν ακόμη και με μερική άρση του lockdown

Όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown θα ληφθούν σε δέκα μέρες από σήμερα. 

Όσον αφορά στα σενάρια για λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων για τις όμορες χώρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. 

Lockdown: Πόσο απέδωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, και ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα», είπε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο επεσήμανε πως όπως όλα δείχνουν σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. 

Μέχρι τη Δευτέρα οι αποφάσεις για άρση ή παράταση lockdown

«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΑΝΤ1. 

Άρση lockdown πριν τα Χριστούγεννα - Πρώτα ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο

«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά στις 23 Νοεμβρίου θα θέλαμε να δούμε μια κάμψη των κρουσμάτων», είπε, αναφερόμενος στις αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown.

Επανέλαβε πως ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν τα κρούσματα είναι η μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο rapid test που ενέκρινε το FDA και το οποίο θα γίνεται στο σπίτι, δίνοντας αποτέλεσμα μέσα σε τριάντα λεπτά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top