Μέχρι τη Δευτέρα οι αποφάσεις για άρση ή παράταση lockdown

Πέτσας: Θα γίνει σταδιακά το άνοιγμα της οικονομίας

Τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την καραντίνα, δηλαδή εάν θα παραταθεί μετά τις 30 Νοεμβρίου, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

«Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και, αν χρειαστεί, να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

Άρση lockdown πριν τα Χριστούγεννα - Πρώτα ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα πάρει «το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα της οικονομίας πιθανότατα θα γίνει σταδιακά, όπως το Μάιο.

«Η εμπειρία του καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. 'Αλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου», σημείωσε.

«Θα δοκιμαστεί το σύστημα Υγείας αυτές τις μέρες»

«Το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Επικράτεια», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «γι' αυτό η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια υγειονομική Περιφέρεια. Επομένως, ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται την πίεση, με κατάλληλες μετακινήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συμπράξεις στον ιδιωτικό τομέα -ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί- για να έχουμε περισσότερες κλίνες Θα γίνει, επίσης ενεργοποίηση άλλων λύσεων, όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων. Θα κάνουμε, πάντως, ό,τι χρειαστεί, ώστε σε όλη την Επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. 'Αρα,η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτή την εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα είναι αυξανόμενη. Από την άλλη, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».

Εμβόλιο Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Όσον αφορά τη συμφωνία για την εξασφάλιση εμβολίων όταν αυτά παραχθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «Είμαστε στον σχεδιασμό που είχαμε πει. Νομίζω ότι τελικά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, αυτό μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους. Αν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου έχουμε τα πρώτα εμβόλια και μπούμε σε μια λογική αλυσίδας παραγωγής ικανοποιητική, που δε θα έχει καθυστερήσεις, θα μπορέσουμε να έχουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με το αρχικό πλάνο».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top