Κλείνουν εστιατόρια, καφετέριες, σινεμά και γυμναστήρια από Τρίτη

Στο «κόκκινο» μπαίνει η Αττική - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριζόντιο lockdown, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 12.00, καθώς το χθεσινό διάγγελμα αναβλήθηκε λόγω του ισχυρού σεισμού στη Σάμο.

O πρωθυπουργός ξεκίνησε με αναφορά στον ισχυρό σεισμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους.

Συνέχισε, λέγοντας πως η μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη παραμένει ο κορωνοϊός. Όπως είπε, «η ασφάλεια και η υγεία των Ελλήνων είναι πάνω από κάθε επιλογή, αυτό είναι το χρέος που έχω».

Γεωργιάδης για νέα μέτρα: Θα αποζημιωθούν όσες επιχειρήσεις κλείσουν

«Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω», είπε εμφατικά, δύο φορές κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να δράσουμε τώρα, προτού γεμίσουν οι εντατικές και είναι πολύ αργά. «Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφηυσηχασμό από την επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης», επεσήμανε.

Μάσκου παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας από 00.00 έως 05.00

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης η χώρα θα χωριστεί σε δύο ζώνες, τη ζώνη επιτήρησης (τις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές του χάρτη) και τη ζώνη αυξημένου κινδυνου (τις «πορτοκαλι» και «κόκκινες» περιοχές του χάρτη).

Σε όλη την επικράτεια θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. ενώ θα ισχύει για ολόκληρη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00.00 έως τις 05.00, εφαρμογή της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 50% και πλήρη τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Ανακοίνωσε, επίσης, την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, εκτός των take away και των Delivery, για τις περιοχές στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, αλλά και οι χώροι εκδηλώσεων και τα γυμναστήρια. Ωστόσο, δε θα απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ανοικτές θα παραμείνουν υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, ενώ θα λειτουργεί και η βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

«Ένα καθολικό lockdown θα πλήγωνε την οικονομία», είπε.

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η Αττική

Με την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη να έχουν περάσει από το πρωί της Παρασκευής στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για να μην πάμε σε lockdown

Aττική: Οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Από την Παρασκευή πέρασαν στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έρχεται να πάρει μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα ενίσχυσης της εργασίας, τα οποία θα εξειδικεύσει αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα είναι παρών στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, η οποία αναβλήθηκε την Παρασκευή.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση, πιθανή πλέον κάθε εξέλιξη  

Εκεί, αναμένεται να εξειδικεύσει  αναλυτικά και τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

 Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, με την Αττική να βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το «κόκκινο»

Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται πλέον 19 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα

Ήδη, από την Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη, η Ροδόπη και η Λάρισα έχουν μπει σε καθεστώς μίνι lockdown, όπου προβλεπόταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από 00:30 έως 05:00, μέτρα που ισχύουν και στο «πορτοκαλί» επίπεδο.

Παράλληλα, αναστάλησαν σε αυτές τις περιοχές όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, έχει ανασταλεί η λειτουργία στις εξής περιπτώσεις:

-    Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-    Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-    Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-    Κινηματογραφικές προβολές

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: 252 νέα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες

Λαδάδικα Θεσσαλονίκης: Χορεύουν ο ένας πάνω στον άλλον... πριν το lockdown

-    Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
-    Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-    Μουσικές σκηνές
-    Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-    Παιδότοποι Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-    Γυμναστήρια
-    Συνέδρια / Εκθέσεις
-    Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-    Εμποροπανηγύρεις
-    Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α' 171) 

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

1.690 κρούσματα την Παρασκευή

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η οποία από την Παρασκευή μπήκε σε καθεστώς lockdown, βρίσκονται τα περισσότερα από τα 1.690 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, το οποίο αποτελεί νέο αριθμό ρεκόρ.

Ειδικότερα, 422 ήταν τα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής και 540 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Lockdown σε όλες τις χώρες της Ε.Ε ζήτησε η Μέρκελ

Η εξάπλωση της πανδημίας οδηγεί σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top