Νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις – "Κλείδωσε" η αύξηση της θητείας  

Ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Άμυνας 

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για τις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με τη στρατιωτική θητεία  

Για τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Πεντάγωνο. 

Μηνύματα στην Άγκυρα από Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο

Συμμετείχαν και οι αρχηγοί των Επιτελείων, ενώ η συνεδρίαση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά. 
 
Για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά κάνουμε στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση των Ε.Δ. και την αύξηση της αποτρεπτικής τους ικανότητας.

Μήνυμα σε Τουρκία με αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κύπρου

Η νέα δομή δυνάμεων περιλαμβάνει τη λεγόμενη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού-Ναυτικού και Αεροπορίας.

Επίσης θα δημιουργηθούν νέες πολυδύναμες, αυτοδύναμες και ευέλικτες μονάδες που θα έχουν επάνδρωση άνω του 80% και θα είναι περισσότερο λειτουργικές.

Στόχος να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι χρόνοι αντίδρασης των μονάδων σε ενδεχόμενη κρίση.

Από τις 6 το απόγευμα η συνεδρίαση συνεχίζεται στη Βουλή, σε πολιτικό επίπεδο, αφού στο Πεντάγωνο είχε περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να έχει εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή  στους 12 μήνες, όπως στο Ναυτικό και την Αεροπορία, αν και στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση στις παραμεθόριες περιοχές και μόνο να παραμείνει η θητεία στους εννέα μήνες.  Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την αύξηση της θητείας να έχει «κλειδώσει», πιθανότατα στο σύνολο του Στρατού Ξηράς.  

Δύο ταχύτητες θητείας αποφασίζει η κυβέρνηση: Αλλού 9 και αλλού 12 μήνες 

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η πολιτική ηγεσία, αν και η πρόσληψη τους επόμενους μήνες 15.000 ΕΠ.ΟΠ. λειτουργεί θεωρητικά κατά της απόφασης για αύξηση της θητείας.
     
Επίσης, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη,  εξετάζεται  υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, στα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Υποχρεωτική στράτευση στα 18 εξετάζει η κυβέρνηση

Με διακομματική συναίνεση εγκρίθηκε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 
  

Με διακομματική συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ,   αλλά με τη διαφωνία του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (το ΜεΡΑ25 δήλωσε παρών) εγκρίθηκε από την επιτροπή Άμυνας της Βουλής η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που θα ισχύσει για την περίοδο 2020-2034.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μην επεκταθεί η Επιτροπή στην ανάγκη για εξοπλισμούς της επόμενης δεκαπενταετίας.  
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top