Μήνυμα σε Τουρκία με αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κύπρου

Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας αποτελεί η κοινή αεροναυτική άσκηση EUNOMIA, η οποία ξεκινά σήμερα και αποτελεί κομμάτι του γενικότερου παζλ ασκήσεων στην περιοχή. 

Παναγιωτόπουλος: Nα φύγουν αμέσως τα τουρκικά πλοία για να υπάρξει διάλογος

«Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.). Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εντυπωσιακές εικόνες: Η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ νότια της Κρήτης

«Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης», προσθέτει.

Ψηφίζονται οι ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία – Επιμένει να προκαλεί η Άγκυρα

«Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης», σημειώνει και καταλήγει: «Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση:

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top