Ελληνοτουρκικά: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε επιφυλακή η Ελλάδα - Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με Τουρκία

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η χώρα μας βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ σε όλο το Αιγαίο πλέουν πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «H Ελλάδα δε θα ανεχθεί κανέναν εκβιασμό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αποτροπή όπως το 2018 και κυρώσεις στην Τουρκία

Να σημειωθεί πως τα τελευταία 24ωρα ένας διπλωματικός πυρετός είναι σε εξέλιξη, με την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία να αντιδρά άμεσα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, ελληνικά και τουρκικά πλοία βρίσκονται αντιμέτωπα στο Αιγαίο. Τα τουρκικά σκάφη βγήκαν το τελευταίο 48ωρο από τρεις βάσεις και συνολικά αγγίζουν τα 30. Ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνο νοτιοανατολικά. Δεκάδες ελληνικά πλοία πλέουν από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, με το κύριο βάρος βέβαια να έχει δοθεί στην περιοχή νότια και ανατολικά της Ρόδου.

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis: Νέο χάρτη έβγαλε η Τουρκία

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με την έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία  να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το διάβημα διαμαρτυρίας όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα της Δευτέρας συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις δραστηριότητες του Oruc Reis

Να σημειωθεί πως αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε με ανακοίνωσή του και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis», εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» αναφέρει μεταξύ άλλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top