Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis: Νέο χάρτη έβγαλε η Τουρκία

Δεσμεύει περιοχή για έρευνες σε Καστελόριζο και Κάρπαθο

Εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 100 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου παραμένει του τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Δίπλα του πλέουν επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες παρά τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πλέουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τουρκική προπαγάνδα: Φώτο του Oruc Reis να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρει πως το Oruc Reis αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου και το προτρέπει να σταματήσει τη δραστηριότητά του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, ενώ παράλληλα προχωρά στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Προειδοποιούν όμως πως αν το Oruc Reis παραμείνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα ληφθεί άλλη δέσμη μέτρων. 

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Τουρκία χθες και σήμερα πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο για την οποία είχε εκδώσει NAVTEX την περασμένη Πέμπτη. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις δραστηριότητες του Oruc Reis

Το Oruc Reis  εισήλθε συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χθες το απόγευμα. 

Ο νέος χάρτης που έβγαλε η Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes.

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «H Ελλάδα δε θα ανεχθεί κανέναν εκβιασμό»

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. 

 

 

Επίσης μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Τουρκική NAVTEX: Ανακαλεί όλες τις άδειες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Erciyes ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», είπε.

Απέπλευσε το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών σκαφών

Ο Erciyes πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erciyes στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Τουρκία: Εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σήμερα νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις ενώ χθες, Δευτέρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top