Απέπλευσε το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών σκαφών

«Μας συμφέρει η συμφωνία», λέει ο Τσαβούσογλου

Απέπλευσε το Oruc Reis και κατευθύνεται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, μετά από την NAVTEX  που εξέδωσε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί για έρευνες σε μια περιοχή νοτίως της Μεγίστης και νοτιοανατολικά της Καρπάθου. 

Τουρκία: Εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις 12:00 θα συγκληθεί -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο 24ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα συνοδευτικά του είχαν σβήσει τους πομπούς τους, ώστε να μην ανιχνεύονται από την υπηρεσία mariline traffic που καταγράφει την πορεία των πλοίων. 

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Πάει πίσω o διάλογος Αθήνας-Άγκυρας

H NAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου και αφορά τις ακόλουθες συντεταγμένες (περίπου η ίδια περιοχή με την προηγούμενη τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους):

33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το πρωί και μέχρι και αύριο ενεργοποιείται και η NAVTEX για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Απέπλευσε το Barbaros - Κινείται ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την πορεία των τουρκικών πλοίων, καθώς στην περιοχή πλέουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία με την Αίγυπτο μας συμφέρει»

Σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» και συνέχισε: 

«Έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία ( σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή  με την Αίγυπτο ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Ντονμέζ: «Το Oruc Reis έφτασε στο σημείο των ερευνών»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top