Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Πάει πίσω o διάλογος Αθήνας-Άγκυρας

Έξαλλος ο Ερντογάν - Απειλεί πάλι με γεωτρήσεις

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η ιστορική συμφωνία Αθήνας-Καϊρου, που βάζει «φρένο» στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την οργή του Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία εξαπατήθηκε και πλέον θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τη Ρόδο ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο εγγυάται την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Δένδιας για ΑΟΖ: Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω!

«Η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Έξαλλος ο Ερντογάν με τη συμφωνία - Απειλεί πάλι με γεωτρήσεις

Η ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο θα ψηφιστεί αμέσως με το άνοιγμα της Βουλής. Η Άγκυρα θύμωσε από την αιφνιδιαστική κίνηση της Αθήνας και το έδειξε με πολλούς τρόπους. 

Έξαλλος ο Ερντογάν, καθόλου τυχαία πήγε σήμερα στην Αγιά Σοφιά, επιτέθηκε στην Ελλάδα και απείλησε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις θα συνεχιστούν πλέον κανονικά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου δεν έχει καμιά αξία (Η Καγκελάριος Μέρκελ με παρακάλεσε. "Αν σταματήσετε τις γεωτρήσεις θα με διευκολύνετε", μου είπε. "Θα δείτε ότι αυτοί δεν θα κρατήσουν τον λόγο τους", της είπα. Τι θα γίνει τώρα που δεν τηρούν τον λόγο τους; Εμείς αμέσως ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Στείλαμε το "Μπαρμπαρός" σε αποστολή».

Ερντογάν: «Καμία συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, ξεκινάμε γεωτρήσεις»

Σε αυξημένη επαγρύπνηση ο ελληνικός στόλος

Μετά τις δηλώσεις αυτές ο Στόλος μας και γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, τέθηκαν σε αυξημένη επαγρύπνηση, για κάθε ενδεχόμενο...

Μάλιστα η Τουρκία εξέδωσε και NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου. 

Πέτσας για ΑΟΖ: Μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών

Κάϊρο κατά Άγκυρας 

Άμεση ήταν και η απάντηση του Καϊρου στις κατηγορίες της Άγκυρας. 

«Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Τι σημαίνει η συμφωνία  Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Πάει πίσω ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας

Η κίνηση-ματ της Αθήνας με τη συμφωνία του Καϊρου, αναβάλει επ' αόριστον την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που αναμενόταν μέσα στον Αύγουστο.  

Παρέμβαση για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου έκανε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας»

Ο τουρκικός Τύπος πάντως συντηρεί την ένταση κάνοντας λόγο για «Πειρατεία Αθήνας-Σίσι», ενώ υποστηρίζει ότι η συμφωνία αποτελεί παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top