Δένδιας για ΑΟΖ: Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω!

Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μεγάλη εθνική επιτυχία»

«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές, που έμεναν», είπε ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, «έγινε φανερό στις 10 το πρωί - που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον  Σάμεχ Σούκρι - ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη».

Όπως είπε, ότι τόσο η προεδρεύουσα στην ΕΕ Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «μεγάλη εθνική επιτυχία», που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια και δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα λόγω της συμφωνίας.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πέτσας για ΑΟΖ: Μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών

«Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία, αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της» ξεκαθάρισε.

Σε αυτή τη συγκυρία, σημείωσε, η τμηματική οριοθέτηση εξυπηρετεί απολύτως το εθνικό συμφέρον, υπηρετεί τη χώρα μας, τις επιδιώξεις της, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή και των άλλων κρατών, και αναφέρομαι και στην πιθανότητα να προβούμε στο μέλλον και σε οριοθέτηση με την Κύπρο.

Για την κύρωση της συμφωνίας διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, και θα χρειαστεί δίμηνο για να περάσει η συμφωνία.

Ζήτησε όμως την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατόν: «Θα παρακαλούσα τον κ. Τασούλα το ελληνικό κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία, μετά θα αναρτηθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top