Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis»

Στενή παρακολούθηση από το Πολεμικό Ναυτικό

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας μαζί με τη συνοδεία του εντός του ανατολικού άκρου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Απέπλευσε το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών σκαφών

Το πλοίο έχει απλώσει καλώδια όμως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας του ισχυρού θορύβου που υπάρχει από τα πλοία στη γύρω περιοχή. 

Από την πλευρά τους, τα ελληνικά πλοία εκπέμπουν κάθε 15 λεπτά ηχογραφημένο μήνυμα στον ασύρματο αναφέροντας ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, και του τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί η Συμμαχία είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter: «Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (...) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.

Τουρκία: Εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απάντησε με δεύτερη Navtex στην ελληνική αντι-Navtex με την οποία επιχείρησε η Αθήνα να ακυρώσει την πρώτη τουρκική Navtex.

Κατά τη νέα τουρκική Navtex, το Oruc Reis και η συνοδεία του διεξάγουν σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική Navtex κάνει λόγο για μη εξουσιοδοτημένο σταθμό που εξέδωσε άλλη ναυτική οδηγία, αναφερόμενη στον σταθμό Ηρακλείου.

Αντί - Νavtex από την Ελλάδα

Η Αθήνα έιχε απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις με αντί - Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

ΚΥΣΕΑ: Με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ – Τι συζητήθηκε

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και επεσήμανε ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top