Πρωθυπουργός από τη Βουλή: Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δις ευρώ, ανακοίνωσε στη Βουλή σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

«Σήμερα, μετά από 19 χρόνια, εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη νέα επένδυση, που θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν αυτονόητο. Κι εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό της πολυπλοκότητας, των προβλημάτων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό που σήμερα ξεκίνησε και επίσημα τις εργασίες της.

Ελληνικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των εργασιών

Από το βήμα της Βουλής, το πρωθυπουργός τόνισε πως η ύφεση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν «σημαντικά μικρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» και πως το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή όντως μειώθηκε αλλά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εθνική οικονομία τα πήγε λιγότερο άσχημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Tα μέτρα στήριξης

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο Kυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε: 

«Πρώτον, μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνουν του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30%-70%.

Μείωση μέχρι και 100% στην προκαταβολή φόρου

Δεύτερον, μηδενίζουμε η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους), δηλαδή όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δε θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. 

Επίσης, μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως εγκαινιάζεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δις.  Υπογράμμισε δε, πως 7.000 επιχειρήσεις θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Παράλληλα ανακοινώθηκε, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ακόμη, οι εποχικές επιχειρήσεις δε θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

Πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top