Ν. Δένδιας: «Ό,τι κάνει η Τουρκία θα της γυρίσει μπούμερανγκ»

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εχθρική ενέργεια»

Νίκος Δένδιας

Για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος».

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες κοντά στα ελληνικά νησιά, τόνισε πως το δικαίωμα της Ελλάδας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως και εξαρχής, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. 

«Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε

«Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. 

Μιλώντας για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο επανέλαβε ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια», σημείωσε κ. Δένδιας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία είπε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είχε «χτυπητές αδυναμίες, όμως έχει οδηγήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top