Εντολή Μητσοτάκη: Mερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο - Χίο!

Σε εξέλιξη προσπάθεια εκτόνωσης - Έκκληση από Τσίπρα αλλά και κριτική

Προσπάθεια εκτόνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το ζήτημα που προέκυψε με την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο και Χίο,  όπου σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια και τραυματισμοί αστυνομικών αλλά και πολιτών. 

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά: Τραυματίστηκαν 43 αστυνομικοί στη Λέσβο

Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από σύσκεψη που  είχε πριν από λίγο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έδωσε εντολή να μειωθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στα νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων των νησιών για το μεταναστευτικό στην Αθήνα) με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και δημάρχους της Λέσβου.   

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας άφησε να εννοηθεί  και ο ίδιος ότι θα  υπάρξει μερική αποχώρηση των διμοιριών των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο. «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», ανέφερε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επισήμανε ότι  η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και την Πέμπτη ολοκληρώνεται στη Χίο.           

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ  ΝΗΣΙΩΝ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σήμερα σε όσους αντιδρούν, από την Αλεξανδρούπολη, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ,  να ρίξουν τους τόνους.  

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από την Αλεξανδρούπολη

«Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Ανέφερε επίσης πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία  νέων σύγχρονων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου,

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση και ο  Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης να πέσουν οι τόνοι, αξιοποιώντας το βήμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).  

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Μηταράκη μέσω ΚΕΔΕ για Λέσβο - Χίο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  

Έκκληση για την "απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά" και την "αναστολή των εργασιών για τη δημιουργία φυλακών" απηύθυνε από την πλευρά του, αλλά στην κυβέρνηση,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας

 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση,  κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για "αδιέξοδη επιλογή αυταρχισμού και βίας", αν και δήλωσε έτοιμος «να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

"Στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε:   

"Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται. Διότι δε μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας".  

Δείτε στο video την έκκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη να πέσουν οι τόνοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top