Χρυσοχοΐδης: Αυτά είναι τα πέντε στάδια για το προσφυγικό

Στα πρωτοδικεία από τα εφετεία η εκδίκαση προσφυγών

Χρυσοχοΐδης

Σε πέντε διακριτά στάδια (ενημέρωση, υπαγωγή και καταγραφή, ιατρικός έλεγχος,  καθεστώς διεθνούς προστασίας, παραπομπή -μετακίνηση) αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη Βουλή, για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό -  μεταναστευτικό.  

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ύπαρξη ενός εύχρηστου νομοθετήματος «το οποίο στοχεύει να εισαγάγει στην ελληνική έννομη τάξη ένα σαφές νομικό πλαίσιο και  να διορθώσει σφάλματα» και έκανε λόγο επίσης για ασάφεια που  υπήρχε προηγουμένως σε νομοθετικό επίπεδο.

Όπως συμπλήρωσε στόχος είναι και ο προσδιορισμός της έννοιας «ευάλωτος» ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από ομάδες που  απολαμβάνουν κοινωνικής πρόνοιας που καταλήγει να σε γίνεται σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων

Το μεγάλο ζητούμενο για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι «η ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία, να αδειάσουμε στρατόπεδα, να ενταχθούν στην ύπαιθρο, να πάνε τα παιδιά σχολείο και να γίνουν πολίτες της χώρας», ενώ δεσμεύθηκε  για τη διασφάλιση της οικογενειακής ενότητας και προστασία ανηλίκων. 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ακόμα ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των κέντρων και δομών φιλοξενίας, με βίαιες συμπεριφορές. 

Οι προσφυγές, όπως επισήμανε, θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με αυτοπρόσωπη παράσταση  του προσφεύγοντος, ενώ παροχή δικαστικής προστασίας θα δίνεται μόνο μέσω δυνατότητας αίτησης ακύρωσης και προσφυγής μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top