Το απρόβλεπτο «επεισόδιο» Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου σε διάδρομο του ΟΗΕ

Δένδιας: Η Τουρκία δε βοηθά στις διαπραγματεύσεις

«Επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραλίγο να σημειωθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών «έπεσε» πάνω στον Τούρκο ομόλογό του, την ώρα που εκείνος συνομιλούσε με δημοσιογράφους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο υπουργό το ερώτημα γιατί δε συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή.

«Να συμφωνήσουμε τι θα διαπραγματυτούμε», είπε ο Τσαβούσογλου, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ να απαντά: «Ξέρουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Υπάρχει μόνο μία οδός. Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ξεχάστε τα δύο κράτη ή Συνομοσπονδία».

«Την τελευταία φορά μπροστά σου τέθηκε η Συνομοσπονδία», αποκρίθηκε ο κ. Τσαβούσογλου, επικαλούμενος περσινές συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τσαβούσογλου: Μοιραστείτε το φυσικό αέριο προτού να είναι αργά

Δένδιας: Η Τουρκία δε βοηθά στις διαπραγματεύσεις

Το παραλίγο «επεισόδιο» έγινε λίγο πριν συναντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το κύριο θέμα της συνάντησής τους, όπως είπε ο κ. Δένδιας, ήταν ο συντονισμός των δύο χωρών «στα πολλά θέματα, που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας».

Δένδιας: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία

«Παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μία ανάλογη αντιμετώπιση, δε βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εφόσον, λοιπόν, οι συναντήσεις οι οποίες έχουν προγραμματισθεί, γίνουν, δηλαδή η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μετά η δική μου με τον κ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top