Δένδιας: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία

«Λάθος η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ» για το μεταναστευτικό

Νίκος Δένδιας

«Να σταματήσει τις προκλήσεις, να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας, να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, να σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ώστε «να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο», διαμήνυσε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον  Real FM.

«Στο τέλος – τέλος η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και η συνεργασία προάγει και εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Νομίζω ότι η Τουρκία φαίνεται να το επιζητά λιγότερο από ό,τι εμείς θέλουμε να τη βοηθήσουμε σε αυτό» τόνισε ο κ. Δένδιας για το ίδιο θέμα.

Για την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά  τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας  διευκρίνισε ότι «η συνάντηση δεν έχει ακόμη κλειστεί» αλλά και ότι δε θα είναι «συνάντηση - συγχωροχάρτι».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές  στο Αιγαίο, όπως με τη  δημοπράτηση του έργου διασύνδεσης των καμερών,  με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου από το 2014, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  για τη μη υλοποίησή της επί πέντε χρόνια.  

Επέκρινε ακόμη την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η θάλασσα δεν αστυνομεύεται», την οποία χαρακτήρισε  «λάθος αντίληψη».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία επισήμανε ότι είναι επιζήμια όχι μόνο στο ζήτημα της εθνικότητας και της γλώσσας αλλά και στο ζήτημα  της δυνατότητας «νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο “μακεδονικός” χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω». Τόνισε όμως ότι παρότι ο ίδιος χαρακτηρίζει επιζήμια τη συμφωνία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον χαρακτηρισμό της σαν «προδοσίας» για όσους τη συνέταξαν.  «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. “Προδότες”, “δοσίλογους” μας λέγανε, “γερμανοτσολιάδες”».      
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top