Δικαστικό και πολιτικό θρίλερ με τον προστατευόμενο μάρτυρα που συνελήφθη

Του ασκούσαν πιέσεις για να κατανομάσει πολιτικούς υποστήριξε ο ίδιος!

Σε δικαστικό και πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης του προστατευόμενου μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου» για την υπόθεση της Novartis. Το ίδιο πρόσωπο, του οποίου η σύζυγος είναι γνωστή τραγουδίστρια, προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό πριν λίγες ημέρες, προκαλώντας τελικά τη σύλληψή του.  

Novartis: Συνελήφθη προστατευόμενος μάρτυρας-σύζυγος γνωστής τραγουδίστριας

Τρικούβερτος καβγάς Πολάκη - Γεωργιάδη για τη Novartis και τον μάρτυρα

Ήδη το ζήτημα προκαλεί την αντίδραση της υπεράσπισής του, η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος, επειδή αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς πάντως φέρεται να ήταν δρομολογημένη η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση. Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Φέρεται ακόμη να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται πάντως να κάνει γενικόλογες αναφορές στα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αποφάσισαν  να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα επίσης με την υπεράσπισή του, για το  ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι, η μετακόμιση του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του και η μεταφορά της οικοσκευής τους δεν τους είχαν γνωστοποιηθεί και προκάλεσαν πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Όπως επισημαίνουν, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη, ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου», στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου με τον φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

«ΜΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΜΑΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ»   

Ο ίδιος o προστατευόμενος μάρτυρας, σε συνέντευξη του στο protothema.gr μιλάει ευθέως για πιέσεις που του ασκήθηκαν: "Μου ασκήθηκαν πιέσεις, ξεκάθαρες πιέσεις,  να αναφέρω εάν γνωρίζω εγώ, εάν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι.  Με ρωτούσαν για τον πρώην πρωθυπουργό,  τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα".

Επίσης υποστηρίζει πως δεν έγινε καμια προσπάθεια απόδρασης στο εξωτερικό, καθώς οι αρμόδιες αρχές ήταν ενημερωμένες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top