Κοτζιάς: Xωρίς συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια η συμφωνία τελειώνει

Είπε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης συμφωνεί με τη λύση

«Η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια» είπε ο Νίκος Κοτζιάς για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί δέχονται πως δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε προσωπική του επιτυχία το γεγονός πως η «μακεδονική» γλώσσα θα ανήκει στη σλαβική διάλεκτο, ενώ διέψευσε τα περί «μακεδονικής» εθνότητας, λέγοντας πως «είναι άλλο η ιθαγένεια και άλλο η εθνότητα».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει στα Σκόπια, τελειώνει η συμφωνία».

Τι είπε ο κ. Κοτζιάς

- Παρά τα όσα λέγονται, η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι δε φτιάξαμε ένα πρόβλημα αλλά λύσαμε ένα πρόβλημα. Έχω δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 47% συμφωνεί με εμάς και το 44% είναι αντίθετο.

- Επιτυχία το ότι οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν για πρώτη φορά πως δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία. Ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτή την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν.

- Δε δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα. Κάναμε την καλύτερη συμφωνία. Ο Δημήτρης Καμμένος είπε ψέμματα.

Διαβάστε ακόμη: Βόμβα Δημήτρη Καμμένου: Έλεγαν να δώσουμε το όνομα για χρέος και ΕΝΦΙΑ

- Οι δύο προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι το δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή του Συντάγματος. Αν δε γίνουν αυτά τα δύο, δεν πρόκειται να γίνουν μέλη.

- Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Το Βουκουρέστι το 1913 έσπασε την γεωγραφική Μακεδονία στα 4. Έφτιαξε την ελληνική Μακεδονία. Όποιου δεν του αρέσει αμφισβητεί και την δημιουργία της ίδιας της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

- Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια «μακεδονισμού», αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία Μακεδονία. Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, με την γεωγραφία.

- Κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές και την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους. Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα, γιατί να κάνουμε δημοψήφισμα; Δεν έχουμε λόγο.

- Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή. Να κάνουμε πόλεμο να την καταλάβουμε, δηλαδή. Δεν είναι έτσι.

- Έκανα μια διεθνή συμφωνία, που πήρα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς. Έπρεπε να πάρουν κι αυτοί κάτι.

- Αν η συνταγματική αναθεώρηση δεν περάσει στα Σκόπια, τελειώνει η συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό επιχειρείν εκπέμπει SOS για το brand «Μακεδονία»

- Η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή, που θα εξαρτώνται από εμάς οικονομικά. Όποιος έχει αντίληψη ξέρει ότι η χώρα έχει ανάγκη από φίλους στην περιοχή. Γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, αστάθειες και μια «τρελαμένη» Τουρκία. Εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις.

- Κάποια αγάλματα στα Σκόπια θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν. Όσα μείνουν, θα έχουν ειδικό ταμπελάκι.

- Κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Δεν παίρνουμε εμείς το ρίσκο στη συμφωνία, αλλά τα Σκόπια.

- Υπάρχει φόβος και μιζέρια για το θέμα των βιβλίων. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε κάτι εκτός από διατυπώσεις.

- Υπάρχει ένας κόσμος που εκφράζει την αγωνία του και ένας κόσμος ακροδεξιός που λειτουργεί ως τάγμα εφόδου.

- Ενημερώσαμε τα κόμματα για το Σκοπιανό, αλλά αυτοί είχαν πάρει απόφαση να ρίξουν την κυβέρνηση. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το παρελθόν τους. Είχαν κάνει γραπτές προτάσεις.

- Από το 1950 έχει η Ελλάδα αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα. Το 1977 αναγνωρίστηκε και στον ΟΗΕ. Μεγάλη προσωπική μου επιτυχία η αλλαγή ότι η «μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων ανήκει στη σλαβική διάλεκτο.

- Ο κ. Θεοδωράκης έχει πει πως θα στηρίξει μέχρι τέλους τη συμφωνία.

- Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για τη συμφωνία. Για να μην περάσει αυτή η συμφωνία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρέπει να μην ψηφίσει κανείς από το Ποτάμι, κανείς από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να είναι όλοι παρόντες να ψηφίσουν όχι.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top