7 + 1 ερωτήσεις στη Χαρά Καφαντάρη

«Υποκρισία να κατηγορούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ» - Τι λέει για εκλογές και έξοδο από το μνημόνιο

7 + 1 ερωτήσεις στη Χαρά Καφαντάρη

Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (pkatsavrias@star.gr)

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη.

 

1. Η κυβέρνηση μιλά για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο το καλοκαίρι. Πόσο ανταποκρίνεται κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι θα είμαστε υπό επιτροπεία μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων;

H Κυβέρνηση ανέλαβε τη λαϊκή  εντολή το Σεπτέμβρη του 2015 να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια με την Κοινωνία όρθια, εφαρμόζοντας ένα δύσκολο πρόγραμμα. Πέρασαν περίπου τρία χρόνια και η στιγμή εξόδου της χώρας μας  έρχεται τον Αύγουστο. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, με  θετικούς τους οικονομικούς δείκτες, με τις μεταρρυθμίσεις να προχωρούν, η έξοδος της χώρας μας θα είναι «καθαρή». Αυτό δεν αποτελεί μόνο εκτίμηση της Κυβέρνησης, αλλά αναγνωρίζεται και από αξιωματούχους της ΕΕ (Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Σεντένο κλπ). Πρόσφατες είναι και οι  σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ και Γκουρία, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας. Η έξοδος της χώρας μας από τα προγράμματα δεν σημαίνει ότι θα ζούμε σε έναν παράδεισο. Οι δεσμεύσεις υπάρχουν με βάση τα συμφωνηθέντα, αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για άσκηση πολιτικών, από την πλευρά της Κυβέρνησης. Δεν θα υπάρχει καθεστώς επιτροπείας, θα είμαστε σε καθεστώς εποπτείας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία).

 

2. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα πως θα βαρά τα «νταούλια» και θα χορεύουν οι αγορές, τελικά πέρασε όχθη και έγινε πειθήνιο όργανο των αγορών. 

Δυστυχώς ό,τι και να γινόταν η Αντιπολίτευση θα εύρισκε τρόπο να κατηγορεί την Κυβέρνηση. Από το ότι η Κυβέρνηση πάει τη χώρα στα «βράχια», θα βγούμε δήθεν από την ευρωζώνη και άλλα πολλά. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Παρά τη συνεχή γκρίνια της Αντιπολίτευσης, η χώρα μας ανακάμπτει, οι αξιολογήσεις κλείνουν, βγαίνουμε στις αγορές με χαμηλά επιτόκια των εντόκων, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις έκλεισαν για το 2017 στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

 

3. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι το Σκοπιανό θα λυνόταν έως τον Ιούνιο, ωστόσο απομακρύνεται πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μήπως η κυβέρνηση έβαλε μόνη της ψηλά τον πήχη;

Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και ακολουθώντας την Εθνική Γραμμή και τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου, διαπραγματεύεται την επίλυση ενός χρονίζοντος θέματος ,όπως αυτό των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Ένα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, το αντιμετωπίζουμε. Η επίλυση περνά μέσα από διαπραγματεύσεις, με ένα πακέτο, που να περιλαμβάνει κατάλληλη ονομασία για όλες τις χρήσεις.  

 

4. Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής για τη Novartis, όπου επικυρώθηκε η αναρμοδιότητα της Βουλής, η αντιπολίτευση μιλά για σκευωρία με μικροπολιτικά κίνητρα για να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακοί σκοποί. Τι απαντάτε;

Η Αντιπολίτευση εξ αρχής θεωρούσε την υπόθεση σαν σκευωρία, αν και ανεπίσημα αναγνώριζε την ύπαρξη σκανδάλου. Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αν παρέμενε η υπόθεση στη Βουλή, υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής. Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, ώστε να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και να λάμψει η αλήθεια.

 

5. Για θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη «κωλοτούμπα», λόγω των αντιδράσεων πριν γίνει κυβέρνηση, μιλώντας μάλιστα για προχειρότητα στο νομοσχέδιο που ψήφισε.

Είναι έντονα υποκριτικό να κατηγορεί η Αντιπολίτευση την Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ. Αυτοί (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που νομοθέτησαν τη Μικρή ΔΕΗ και ξεπουλούσαν λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και μονάδες Φ.Α. (Φυσικού Αερίου) και που προχωρούσαν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ), κατηγορούν την Κυβέρνηση για ξεπούλημα, τη στιγμή που - εφαρμόζοντας απόφαση ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες - εξασφάλισε τη μη ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών και του Φ.Α. της και τη συμμετοχή του δημοσίου κατά 51% στα Δίκτυα. Σημειώνουμε, δε, ότι πλέον οδεύουμε σε νέα εποχή, όπου οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έχουν κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα, με βάση και τις δεσμεύσεις της χώρας μας από το Σύμφωνο του Παρισιού και τους αντίστοιχους στόχους της ΕΕ.

 

6. Οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, όπως πιστεύει μερίδα της αντιπολίτευσης;

Από τότε που σχηματίσθηκε αυτή η Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), η Αντιπολίτευση  «ονειρεύεται» εκλογές. Όλες οι πολιτικές αναλύσεις της Αντιπολίτευσης έπεσαν έξω. Ακόμη μια φορά θα διαψευσθούν.

 

7. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Οι επικριτές της απλής αναλογικής προειδοποιούν για ακυβερνησία και ζητούν την κατάργησή της. 

Απλή αναλογική σημαίνει δημοκρατία στην εξουσία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί συνεργασίες-συνέργειες και συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο μετά από ευρεία διαβούλευση.

 

8. Εκλέγεστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία από το 2012. Μπορείτε να μας περιγράψετε την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη στιγμή του μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικού σας βίου;

Ευχάριστη στιγμή για μένα ήταν όταν, σε συνθήκες ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές, το πρώτο εξάμηνο του 2015 ψηφίσθηκε ο νόμος για την Ανθρωπιστική Κρίση, που έδωσε ανάσα στους αδύναμους από την κρίση συμπολίτες μας. Ευχάριστο επίσης ήταν η ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία των 2,2 εκατ. περίπου ανασφάλιστων πολιτών.

Δυσάρεστες στιγμές είναι όταν ακροδεξιά, εθνικιστικά στοιχεία εντός του Κοινοβουλίου δημιουργούν προβλήματα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τέτοιες συμπεριφορές αμαυρώνουν τη Δημοκρατία. 

 

Διαβάστε ακόμη: 

7 + 1 ερωτήσεις στον Ανδρέα Λοβέρδο

7 + 1 ερωτήσεις στον Κώστα Λαπαβίτσα

7 + 1 ερωτήσεις στον Θάνο Πλεύρη

7 + 1 ερωτήσεις στον Γιώργο Αμυρά

7 + 1 ερωτήσεις στον Γιώργο Βαρεμένο

7 + 1 ερωτήσεις στην Όλγα Κεφαλογιάννη

7 + 1 ερωτήσεις στην Εύη Χριστοφιλοπούλου

7 + 1 ερωτήσεις στον Δημήτρη Καμμένο

7 + 1 ερωτήσεις στον Nίκο Χριστοδουλάκη

7 + 1 ερωτήσεις στον Νότη Μαριά

7 + 1 ερωτήσεις στον Μάριο Γεωργιάδη

7 + 1 ερωτήσεις στην Κατερίνα Μάρκου

7 + 1 ερωτήσεις στον Βασίλη Κορκίδη

7 + 1 ερωτήσεις στη Φωτεινή Πιπιλή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top