Novartis: Απίστευτος πόλεμος κατηγοριών και «χορός» εκατ. ευρώ γύρω από τη δικογραφία

Μαξίμου: Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό – ΝΔ: Απαράδεκτη ανάμιξη στην ανακριτική διαδικασία

Πολιτική θύελλα βρίσκεται εν πλήρει εξελίξει γύρω από το θέμα του «σκανδάλου» της Novartis, με τις απειλές και τις κατηγορίες να πέφτουν σαν βέλη από την πλευρά της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση και τούμπαλιν.

Η δικογραφία αναμένεται από ώρα σε ώρα να σταλεί στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε ακόμη: Πολιτική βόμβα με τη Novartis: Για υπουργούς στη φυλακή μιλούν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση!

Πηγές Μαξίμου: Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», επισημαίνουν σε αναλυτική απάντησή τους κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το «πώς» αντέδρασε η αντιπολίτευση στην υπόθεση που από χθες ξέσπασε η υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

«Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό» τονίζουν και προσθέτουν: «Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΝΔ: Απαράδεκτη ανάμιξη στην ανακριτική διαδικασία - Πρωτοφανή πράγματα σε δημοκρατικές χώρες!

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθεια ανάμιξής της στην ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της Novartis εξαπέλυσε η ΝΔ. 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός καθώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους. 

Για δωροδοκίες 50 εκατ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχος μιλούν εισαγγελικές πηγές

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που πήρε το δρόμο για τη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση «δωροδοκία» εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. 

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Κοντονής: Έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκταση του θέματος

«Το σκάνδαλο της Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens. Και από την άποψη της απώλειας χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και μια ηθική απαξία που υπάρχει απ' όλη αυτή την ιστορία» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής .

«Είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση, έχει οικονομικές αποκλίσεις, έχει ηθικές και διεθνείς παραμέτρους» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκτασή της».

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισ. ευρώ μιλά ο Ξανθός 

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε - εξάλλου - λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ΕΡΤ.

«Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της Υγείας» τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Σαλμάς: Εγώ και η ΝΔ αναδείξαμε το θέμα!

«Εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, πώς μπορεί κάποιος να κατηγορεί εμάς για χρηματισμό;» αναρωτήθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Σταύρος Σαλμάς, στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104.6.

«Έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis. Δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση» συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.

Ο Μάριος Σαλμάς παρουσίασε, τέλος, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ παρέδωσε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 165 εκατ. ευρώ τον μήνα ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάθε μήνα 230 εκατ. ευρώ.

Γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: Αποκαλύψεις τον Μάρτιο

Η γενική επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, σε συνέντευξή της στο Real FM, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο δυο έρευνες της Υπηρεσίας, πρώτα για το ΚΕΕΛΠΝΟ κι εν συνεχεία για τη NOVARTIS. 

H κα Παπασπύρου εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι σε θέση για αποκαλύψεις το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ διέψευσε ότι πήρε μέρος σε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο, κατά την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Παραδέχθηκε όμως ότι είχε πάει και η ίδια στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά είδε κατ’ ιδίαν την εισαγγελέα.

Γεωργιάδης: Περίεργη σύμπτωση να βγει η έρευνα μετά το συλλαλητήριο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις έκανε λόγο μέχρι και για φυλακή στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εάν αποδειχθεί ότι παραβίασε το Σύνταγμα, τόνισε – μιλώντας στο κανάλι της Βουλής – πως επί υπουργίας του η Novartis είχε ζημιά «ενώ επί υπουργίας Παύλου Πολάκη είχε κέρδη».

«Δεν θα τολμούσε να μου προσφέρει μίζα η Novartis. Ούτε ποτέ σήκωσε ο Σαμαράς το τηλέφωνο να μου ζητήσει κάτι για ένα φάρμακο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος με αιχμές έκανε λόγο για «βολική σύμπτωση» να βγει η έρευνα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Πολάκης: Η Νέμεσις ήρθε, έκλεψες δημόσιο χρήμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επιτέθηκε στο Άδωνι Γεωργιάδη με δηλώσεις του στο facebook.

«Το Σύνταγμα το καταπατάει αυτός που κλέβει δημόσιο χρήμα ,κάνοντας χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ εταιρειών με τις υπουργικές του αποφάσεις  και ΟΧΙ αυτός που αποκαλύπτει τις λαμογιές! Το ‘πιασες το νόημα αντιπρόεδρε των ακροδεξιών γκρουπούσκουλων που βρίσκεσαι σε παραλήρημα από χθες; Κάνε όσες μηνύσεις θες σε όποιον μιλάει ελληνικά. Η Νέμεσις ήρθε!» έγραψε ο κ. Πολάκης.

Λοβέρδος: Ηθική εξαχρείωση της κυβέρνησης

«Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια» κατέληξε.

Λυκουρέντζος: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

«Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα» δήλωσε, από την πλευρά, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» και αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του «ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis», αφού δεν άνηκε, εξάλλου, στον ίδιο ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για τις τιμές των φαρμάκων

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 FM.

«Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου» πρόσθεσε.

Πρώην αντιπρόεδρος της Novartis: Ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ' όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου. Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» δήλωσε, εξάλλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς (2007-2015), Κωνσταντίνος Φρουζής.

Φαρμακοβιομήχανοι: Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη

«Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με απόλυτη συναίσθηση του θεσμικού του ρόλου δε σχολιάζει υποθέσεις ή δημοσιεύματα που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη δικαιοσύνη. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα στηρίζουν και προάγουν την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας και της διαφάνειας, με βασικό άξονα την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και την προάσπιση τους δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top