Ντιμπέιτ Τσακαλώτου – Λιαργκόβα στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Τσακαλώτος: Δεν ειναι απόλυτα δίκαιος αλλά… - Λιαργκόβας: Η λιτότητα πνίγει την ανάπτυξη

“Ο Προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος, όσο το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες" ανέφερε το απόγευμα  στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, άφηνε για μια ακόμα φορά αιχμές για τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Βαρύς θα είναι πάντως και ο Προϋπολογισμός του 2018, αν και όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, θα επιτρέψει στη χώρα να βγει από τα Μνημόνια. Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού αμφισβήτησε, ωστόσο, τη βασική στόχευση του δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Αυτή ήταν πιθανότατα η τελευταία αμφισβήτηση στρατηγικής και στόχων από τον καθηγητή Λιαργκόβα. Η θητεία του λήγει στο τέλος Νοεμβρίου και δεν αναμένεται να ανανεωθεί, παρά το ότι ο Πρόεδρος της Βουλής διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο σημερινός επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού να προλάβει τις εξελίξεις και να παραιτηθεί ως το τέλος του μήνα.

 Στην έκθεσή  του για τον Προϋπολογισμό του 2018, ο καθηγητής Λιαργκόβας επισημαίνει ότι η επιδίωξη συνεχών υπερπλεονασμάτων, συνεπάγεται υπερβολική λιτότητα, ενώ εντείνονται και οι υφεσιακές επιπτώσεις την ώρα που η οικονομία προσπαθεί να πάρει ανάσες. Επιπλέον, χαρακτηρίζει μάλλον αισιόδοξες τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας την επόμενη χρονιά.

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗ "ΒΟΥΛΑ" ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα, σε Έκθεση του ο ΟΟΣΑ τοποθετεί την Ελλάδα στην 1η θέση μεταξύ των 35 μελών του, όσον αφορά στην αύξηση των φόρων, καθώς έφτασαν στο 38,6% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 2,2 μονάδων το 2016. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top