Σουρεάλ o Τσακαλώτος στη Βουλή: Ο προϋπολογισμός είναι άδικος - Θα έπρεπε να τον καταψηφίσουμε!

Μάθημα Μαθηματικών από τον ΥΠΟΙΚ για το πώς το 1 δις ισούται με… 189 εκ. ευρώ αλλά και Θρησκευτικών!

Άναυδους άφησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως και της αντιπολίτευσης,  σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν παραδέχθηκε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά άδικος!       

«Είναι ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα» διερωτήθηκε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, για να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε: «Με απόλυτο τρόπο δεν είναι δίκαιος αυτός ο προϋπολογισμός!».

Το επόμενο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσακαλώτος ήταν: «Είναι ένας προϋπολογισμός που αυξάνει την δικαιοσύνη όσο μπορεί και ανοίγει δρόμο για έξοδο από μνημόνια;» για να συμπληρώσει και πάλι ο ίδιος:   

 «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε και εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς. Δεν βλέπω από Αριστερά να υπάρχει καλύτερη στρατηγική πώς θα πάμε από το Α στο Β και πώς θα ήταν καλύτερα στο Γ. Δεν είμαστε στο Γ».

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι η μείωση φορολογικών εσόδων κατά ένα δισ. το 2018 σε σχέση με το 2017  στην πράξη ισοδυναμεί με…   189 εκατ. ευρώ, με βάση τους δικούς του μαθηματικούς υπολογισμούς.   

«Η αύξηση ένα δισ. ευρώ που καταγράφεται στον προϋπολογισμό είναι 456 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 439 εκατ. ευρώ από τον φόρο κατανάλωσης. Η αύξηση φόρου εισοδήματος είναι 178 εκατ. ευρώ από αύξηση του ΑΕΠ, 278 εκατ. ευρώ από εφαρμογή διαφόρων μέτρων (48 εκατ. ευρώ θα είναι από airbnb, 41 εκατ. ευρώ από την κατάργηση απαλλαγής βουλευτών, 121 εκατ. ευρώ από έκπτωση φόρων ιατρικών δαπανών, 68 εκατ. από κατάργηση έκπτωσης σε παρακρατούμενους φόρους). Αυτή είναι η αύξηση φορολογίας από εισόδημα. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης οφείλεται στην αποθεματικοποίηση καπνικών προϊόντων. Άρα, από το σκέλος εισόδων η μόνη διαφορά είναι τα 189 εκατ. ευρώ» υποστήριξε για το ίδιο ζήτημα.  

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ για μείωση φορολογικών συντελεστών με παράλληλη μείωση δημοσίων δαπανών ισχυρίσθηκε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Είτε θα απολύσετε έναν στους δέκα εργαζόμενους ή θα μειώσετε τους μισθούς κατά 10%».

Με το δικό του ξεχωριστό ύφος πάντως ο κ. Τσακαλώτος έκανε και…  μάθημα Θρησκευτικών, αναφερόμενος στην…  Αγία Γραφή:

 «Ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία τον Κύριό σας»

Όπως και ο κ. Τσακαλώτος πάντως που χαρακτήρισε «κοινωνικά άδικο»  τον Προϋπολογισμό του 2018 και ο πρόεδρος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας,  χαρακτήρισε «κοινωνική αδικία» την αύξηση των έμμεσων φόρων.    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top