Λιαργκόβας: Δύσκολος ο στόχος της ανάπτυξης – Γιατί επιδιώκουμε υπερπλεόνασμα;

Χαρακτήρισε «κρίσιμο» τον προϋπολογισμό

Λιαργκόβας: Δύσκολος ο στόχος της ανάπτυξης

«Κρίσιμο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, «θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια».

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, ενώ φάνηκε απολογητικός μετά και τα πυρά κυβερνητικών στελεχών και του ΥΠΟΙΚ για εκτιμήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την πορεία της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» Λιαργκόβα για προϋπολογισμό, μέρισμα και υπερφορολόγηση

«Υπάρχουν μια σειρά από δεδομένα που δημιουργούν προβληματισμούς. Αυτούς καταθέτουμε για να φανούμε χρήσιμοι. Όχι για να κάνουμε κριτική στη κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιαργκόβας άφησε αιχμές για το θέμα των επενδύσεων λέγοντας πως αφενός πρέπει να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και αντικίνητρα και τονίζοντας πως δεν δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα η διαρροή «μυαλών» στο εξωτερικό, η υψηλή φορολογία και τα capital controls.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναρωτήθηκε: «Δεν θα ήταν περισσότερο αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο να χρησιμοποιηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και να ενισχύουμε μόνιμα αδύναμους;».

Όπως είπε, η κυβέρνηση εκτιμά πως και το 2018 θα σημειώσει υπερπλεόνασμα και αναρωτήθηκε: «Γιατί να επιδιώκουμε υπέρβαση υψηλού στόχου; Κατανοητή η ανάγκη διανομής μερίσματος αλλά έχει δυσμενείς παρενέργειες στην ανάπτυξη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top