«Καμπανάκι» Λιαργκόβα για προϋπολογισμό, μέρισμα και υπερφορολόγηση

Κάνει λόγο για φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων

Καμπανάκι» Λιαργκόβα για προϋπολογισμό και μέρισμα

Tην ανησυχία της για την επίμονη επιδίωξη υψηλότερων του στόχου (και των δεσμεύσεων της χώρας) πρωτογενών πλεονασμάτων εκφράζει η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την έκθεσή της για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, στην τελευταία έκθεση με τον Παναγιώτη Λιαργκόβα επικεφαλής καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία του.

Τονίζοντας πως «το Σχέδιο Προϋπολογισμού συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή», το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει πως αυτή τα πρωτογενή «υπερπλεονάσματα» συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.

«Στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική "διευθέτηση" του χρέους» σημειώνεται στην έκθεση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται και στο μέρισμα, κάνοντας λόγο για δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη, «αφού χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω φόρων».

Ειδικότερα, μερικά από τα βασικότερα σημεία της έκθεσης:

· «Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επίτευξη υψηλών (τουλάχιστον 3%, 4% ή 5% του ΑΕΠ) πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά έτη (5, 8 ή και 10 συνεχόμενα έτη) είναι ιστορικά δυνατή, αλλά αποτελεί εξαίρεση». 

· Δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, περιορίζοντας τις προοπτικές της.

·  Ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. 

· Στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ. 

· Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Ας σημειωθεί ότι η όλη σχετική συζήτηση δεν υποκρύπτει τις αφανείς αναδιανεμητικές επιπτώσεις, μέσω του «κοινωνικού μερίσματος». Μπορεί αυτές να είναι κατανοητές μπροστά στην πίεση που υφίσταται η κοινωνία, αλλά έχουν πιθανόν δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη αφού χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω φόρων.

· Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα. 

· Οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς).

· Η εντυπωσιακή προβλεπόμενη αύξηση των Επενδύσεων κατά 11,4%, ουσιαστικά μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αισιόδοξη

· Ελπίζουμε, η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του 2017, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της τεχνικής συμφωνίας (technical staff agreement).

· Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς

· Ειδικότερα οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές κυρίως στην εργασία αλλά και στο κεφάλαιο και στην κατανάλωση οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά, δηλαδή σε μειωμένα κίνητρα για εργασία, κατανάλωση και επενδύσεις αλλά και σε αύξηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο μειωμένων ρυθμών ανάπτυξης και συνεπώς εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top