Ξανθός για Πολάκη: «Δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΕΣΥ»

Προσλήψεις μέσα στον Ιανουάριο προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

«Για ένα σύστημα υγείας που όπως θυμόμαστε όλοι ότι είχε σοβαρά προβλήματα και πριν την κρίση ειδικά τώρα σε μια περίοδο που έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη υποχώρηση η λειτουργία του ΕΣΥ από τις περικοπές νομίζω ότι αυτό που πρέπει κάνεις να μετρά είναι τα βήματα που γίνονται για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα» δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη» ανέφερε, μετά τη χθεσινή δήλωση Πολάκη ότι είναι «σαφώς ικανοποιημένος από την κατάσταση στην υγεία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Στην περίοδο της υποτιθέμενης ευημερίας ήταν 6,8% είχε φτάσει το ανώτατο όριο των δημοσίων δαπανών, κατακρημνίστηκε το 2014 στο 4,7 και τώρα είναι 5,1.  Άρα αντιστράφηκε ειδικά από πέρυσι μια πτωτική τάση στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων» και συνέχισε:

«Επειδή ήταν η πιο γρήγορη λύση πέρυσι προσλάβαμε 1400 επικουρικούς γιατρούς που κάλυψαν τις επείγουσες ανάγκες  ιδιαίτερα στην επαρχία και έτσι σταθεροποιήθηκε λίγο το σύστημα. Είναι λάθος να μιλάμε για κενές οργανικές θέσεις γιατί τέτοιες υπήρχαν και το 2000, το θέμα είναι τα λειτουργικά κενά. Οι γιατροί που έχουν αποχωρήσει από το 2009 και μετά είναι περίπου στις 5.000. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πραγματικό κενό»

Προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο για μόνιμο προσωπικό

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «Υπάρχει ένα ζήτημα καλύτερης αξιοποίησης και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα» και ανέφερε σχετικά με τους νοσηλευτές ότι «Έχουμε βάλει 3.500 ανθρώπους τώρα ακολουθεί μια δέσμη προσλήψεων μόνιμου  προσωπικού και θα βγει μέσα στον Ιανουάριο μια προκήρυξη για άλλους 1.660 . Αυτό έχει να συμβεί από το 2010 και μετά. Άρα αντιστρέφεται και η τάση προχρηματοδότησης – δεν λέω ότι είναι επαρκής- αλλά και η τάση συνεχούς διαρροής ανθρώπινου δυναμικού».

Για ΜΕΘ και σύγκρουση με τους εργαζόμενους

«Είχαμε 200 κλειστά  κρεβάτια ΜΕΘ τα έχουμε κατεβάσει στα 150. Είναι πολλά αλλά είναι λιγότερα από πέρυσι» είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τους εργαζόμενους, επισήμανε ότι «Δεν είμαστε σε σύγκρουση μαζί τους» και πως «Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επέδειξε μια ακραία συμπεριφορά».

Για τον Πολάκη

«Στο επίπεδο της συνεργασίας και της πολιτικής συνεννόησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ο καθένας όμως έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ή εκφράζεται και εν πάση περιπτώσει όλοι κρινόμαστε» ανέφερε για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και πρόσθεσε:

«Τα συνδικάτα δεν είναι εχθροί. Η κριτική είναι θεμιτή το ερώτημα είναι το εξής : αυτοί που κάνουν κριτική από την σκοπιά την νεοφιλελεύθερη πιο είναι το σχέδιο τους; Εμείς λέμε ότι το σχέδιο μας είναι αν ενισχύσουμε σε αυτήν τη φάση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά προτεραιότητα την δημόσια περίθαλψη.  Αυτοί που έχουν την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση θα αυξήσουν παραπάνω τις δαπάνες; Θα κάνουν περισσότερες προσλήψεις θα αλλάξουν το σύστημα προσλήψεων;»

Τέλος, επισήμανε ότι «Το 2016 υπήρξε μια πολύ σημαντική εξυγίανση στα δημόσια νοσοκομεία. Με την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (περίπου 1 δις από 1,2 που ήταν ) Είμαστε σε μια φάση που σχεδόν δεν θα παράγονται πλέον καινούργια χρέη».

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξής του

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top