Παυλόπουλος σε Ολάντ: Να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος

«Η Ευρώπη είναι απαραίτητο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος

Παυλόπουλος σε Ολάντ: Να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος

«Να υπερασπισθούμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και ν’ αγωνισθούμε από κοινού για μιαν Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα, στηριζόμενη στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο το βράδυ της Δευτέρας στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις τρεις απλές λέξεις που συγκροτούν το διαχρονικό πολιτικό, κοινωνικό και υπαρξιακό μήνυμα του δυτικού πολιτισμού: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη.

Ο Ολάντ, από την πλευρά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΠτΔ ζήτησε από την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα, ενώ απηύθυνε έκκληση για γαλλικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Δεσμεύσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία. Είναι λοιπόν, απαραίτητο η Ευρώπη να τηρήσει επίσης, τις δεσμεύσεις της. Με τις επιβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες και με τις επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται».

«Θέλω τις επόμενες μέρες να εργασθώ για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, μετά την ωριαία περίπου συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.
 
«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι ένα φίλο που αγαπάει τη Γαλλία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θέλει να συνεισφέρει στους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια από κοινού συνεργασία, ώστε να βελτιωθεί ο μηχανισμός που έχει προβλεφθεί από τις συμφωνίες».

Το πρόγραμμα του ΠτΔ στη Γαλλία

Χθες, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον τάφο του Ναπολέοντα στο πολεμικό μουσείο Invalides, συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν και το προεδρείο του Συμβουλίου Επικρατείας. 

Η Τρίτη θα ξεκινήσει με Δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ θα ακολουθήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα. 

Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης τον πρύτανη Ζιλ Πεκού και τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas Γκιγιόμ Λέϊτε.

Με επίσημη τελετή, ο κ. Παύλοπουλος θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας Νομικών Επιστημών του πανεπιστημίου ParisII Pantheon-Assas, το οποίο και θα επισκεφθεί στη συνέχεια όπου θα παραταθεί γεύμα προς τιμή του. Στη Σορβόνη, η κ. Παυλόπουλος θα έχει και συνάντηση με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι.

Μέσα στο πρόγραμμα του προέδρου είναι επίσης επίσκεψη στο ιστορικό νεκροταφείο Pere Lachaise (Περ Λασέζ), με κατάθεση στεφάνου νωρίς το απόγευμα, στο «Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών υπέρ της Ελευθερίας». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη γαλλική Γερουσία και συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ. 

Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:15 η Ελληνίδα πρέσβειρα Μαρία Θεοφιλή θα δώσει δεξίωση προς τιμή του κ. Παυλόπουλου, στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top