Handelsblatt: «Η τρόικα απειλεί την Αθήνα με διακοπή της παροχής ρευστότητας»

Στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα για να πιέσει ακόμα περισσότερο

Handelsblatt: «Η τρόικα απειλεί την Αθήνα με διακοπή της παροχής ρευστότητας»

​Με διακοπή της παροχής ρευστότητας απειλεί η τρόικα την Αθήνα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 2014, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt.

Όπως αναφέρει το "αποκλειστικό", ρεπορτάζ, όπως το ονομάζει η εφημερίδα, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, η τρόικα στέλνει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά και προειδοποιεί, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, λεφτά… γιοκ!

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές, θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί και το νευρικό σύστημα της οικονομίας.

Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, αφού η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο συντάκτης του άρθρου, υπογραμμίζει ότι το Eurogroup θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα και γι’ αυτό και ασκεί έντονες πιέσεις προς την Αθήνα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι στην Ελλάδα, εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις, προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Επανάληψη του «σεναρίου 2012»;

Αντίστοιχες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο τον Ιούλιο του 2012 , μετά από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Τότε, πάντως ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν είχε διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Τώρα το σενάριο επανέρχεται και μάλιστα σε μία συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρεια��τεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top