Credit Suisse: Πτώση δίχως τέλος και συναγερμός στις αγορές     

Συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Credit Suisse: Ανησυχίες για τις συνέπειες από την κρίση (Video Star, Photo AP/Frank Augstein

Ισχυρή πτώση καταγράφει η μετοχή της Credit Suisse, μία ημέρα μετά την ανάπαυλα που της έδωσε η βοήθεια που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Credit Suisse: Hρεμία μετά τη χθεσινή «καταιγίδα» αλλά και προβληματισμός 

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημείωνε πριν από λίγα λεπτά πτώση κατά 11,10% στο 1,7975 ελβετικά φράγκα, καθώς η τράπεζα πασχίζει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Συνέρχεται σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει την πίεση στον τραπεζικό τομέα μετά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά.

«Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Είχε προηγηθεί μία αντίστοιχη ad hoc συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η σημερινή πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ.

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την κρίση της Credit Suisse! 

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στέλνει μήνυμα ισχυρής εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Θεωρώ ότι στείλαμε ισχυρό και διπλό σήμα εμπιστοσύνης που αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην αντιπληθωριστική στρατηγική μας όσο και την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών και γαλλικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Αν και η ΕΚΤ έχει «τα εργαλεία για να διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών», ο Βιλερουά είπε ότι είναι απίθανο να χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσει καθώς «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές».

Γερμανία: Δεν είναι συγκρίσιμη η κατάσταση με την κρίση του 2008 - 9   

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ απέρριψε σήμερα τις υποθέσεις ότι η τρέχουσα κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι συγκρίσιμη με την τραπεζική και χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2008-9.

«Έχουν ληφθεί πολλά ρυθμιστικά μέτρα μετά την τραπεζική κρίση, επομένως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση εκείνης της εποχής», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ και παρέπεμψε στις επανειλημμένες δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι ασφαλείς. Επιπλέον, τόνισε, η Γερμανία βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική κατάσταση και για αυτό «υπάρχει περιορισμένος λόγος ανησυχίας». Προειδοποίησε μάλιστα «να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει λόγος».

Σε δηλώσεις του στη σημερινή Handelsblatt, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει ότι δεν φοβάται νέα οικονομική κρίση. «Το νομισματικό σύστημα δεν είναι πλέον τόσο εύθραυστο όσο πριν από την οικονομική κρίση», διευκρινίζει ο καγκελάριος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top