Σκρέκας: «Στόχος η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα το 2023»

«Η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία»

Για τις έρευνες που ξεκίνησαν σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και σε αυτές που θα ξεκινήσουν στα Ιωάννινα μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Μιλώντας στο Open, επισήμανε πως «έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια των ερευνών για το φυσικό αέριο και να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα». Εξήγησε ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο, για να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Φυσικό αέριο: Ο χάρτης των ερευνών-Γεώτρηση στα Ιωάννινα, εξέδρα στον Πρίνο

Ειδικά στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως είπε, το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2023. 

«Μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση», επισήμανε ο υπουργός, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Το Star στο πλοίο που κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Σκρέκας: «Μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη 10ετία», υποστήριξε ο Κώστας Σκρέκας.

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα καλύψει τις ανάγκες μας για 10 χρόνια

Επίσης επισήμανε πως «δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία».

Αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Αυτό δε θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου, αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top